Diyarbakır Eş Başkanı isyan etti: Kovayla su taşıyacak halimiz yok

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’e bağlı Kasor havzasında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun maden arama çalışması yapan şirkete tepki gösterdi, “25 bin insana kova ile su taşıyacak halimiz yok” dedi.

AMİDA HABER - Diyarbakır'ın Kulp İlçesi Kasor Havzası'ndaki maden arama girişimine karşı köylülerin başlattığı eylem devam ediyor. Aralarında DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren ve Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ve Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Siraç Çelik’in de bulunduğu bir heyet, Hasor Havzasına giderek burada açıklama yapan köylülere destek verdi.

Protesto eyleminde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, maden şirketini önce uyardı ardından çağrıda bulundu.

‘Maden kanununu bir kez daha okuyun’

Kasor havzasının totalde 25 bin insanın suyundan istifade ettiği bir bölge olduğunu söyleyen Hatun, “Bulunduğumuz bölge Büyükşehir Belediyesine ait içme suyu temin ettiği bir bölgedir. Hem insanlar hem hayvanlar için kullanılan su havzasıdır. Buradan maden şirketine bir çağrıda bulunmak istiyorum. ‘81 ilin hangisinde içme su havzasında madencilik yapılıyor. Hangi ilde bu dediğim bölgede çalışma yapılıyorsa ikincisini gelin burada yapın’. Kendi mevzuatlarınıza aykırı davranmayın. Maden kanunu bir kez daha okuyun, içme su havzalarının üzerinde madencilik yapılmaz. Bunu sizde bizde biliyoruz. Bu yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçin. Burası Kulp köyünün ve 60 köyün içme su havzasıdır. DİSKİ olarak bütün su yatırımlarımızı İlçe ve köylere buradan taşıyoruz. Sizin burada yaptığınız madencilik faaliyeti kamu yararından çok kamu zararı doğuruyor. Burada 25 bin insana kovayla su taşıyacak halimiz yok. Başka yakın yerde de içme su havzası yok. 25 bin nüfusun suyunu DİSKİ olarak nereden temin edeceğiz, bu kamu zararının hesabını kim verecek. Bunun sorumlusu sizler olacaksınız. Büyükşehir ve DİSKİ olarak size çağrımızdır, ‘Bu yanlıştan vazgeçin. Burası içme suyu havzasıdır. İlle de ilgili bakanlıklar bir kamu yararı adına bir şey yapmak istiyorsa bir önerimizde var. Buranın ender bir doğal güzelliği var. Turizm adına bir şey yapmak istiyorsanız buyurun gelin size öncülük edelim, yol gösterelim.

Serhat Eren: Türkiye’nin en yoksul coğrafyası buralar

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren ise, “Yıllardır iktidar HES ve Barajlar üzerinden ‘Burada istihdam’ yaratıyoruz diyorlar. Binlerce HES ve Barajlar açılmasına rağmen Türkiye’nin en yoksul coğrafyasıdır buralar. Meselenin kendisi bu halkın varlığına yönelik bir saldırıdır. Binlerce insanını su ihtiyacını karşıladığı bu bölgede madencilik çalışması yapmak büyük vebaldir” dedi.

Konuşmaların ardından Hatun, Eren ve Çelik köylülerle birlikte halay çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum & Yaşam Haberleri