Diyarbakır’da görüldü: Dünyanın en küçük memeli hayvanı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, köylüler tarafından dünyanın en küçük memeli hayvanı olarak bilinen Etrüsk cüce faresi (Suncus etruscus) görüntülendi.

AMİDA HABER- Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Taşhelvası köyündeki arazide arkadaşlarıyla birlikte ilerleyen Eyüp Dal, yerde fareye benzeyen 2 santimetre uzunluğunda küçük bir hayvan gördü. Türün hareketli olduğunu gören Dal, o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Dal, araştırma yaptığında bu türün Etrüsk cüce faresi (Suncus etruscus) olduğunu öğrendi. En fazla 2-3 gram ağırlığında olan bu tür köylülerde merak uyandırdı. Doğa için önemli bir tür olduğunu öğrenen Dal, daha sonra hayvanı tekrar doğaya saldı.

Ormanlık alanda yaşıyorlar

Prof. Dr. Alaettin Kaya, Etrüsk cüce faresinin ekolojik anlamda çok önemli bir hayvan olduğunu söyledi. En küçük memeli olma özelliği taşıyan Etrüsk cüce faresinin genelde tarım arazilerinde, bahçelerde, ormanlık alanlarda yaşadığını söyleyen Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Laboratuvar Hayvanları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaettin Kaya, bu türün kalp atışlarının bin 500’lere kadar çıktığını ifade etti.

Cüce fare

Küçük boyutuna rağmen Etrüsk cüce faresinin oldukça avcı olduğunu söyleyen Kaya, bölgenin ekolojik dengesinin korunmasında önemli bir rol oynadığını dile getirerek şunları kaydetti:

Çene yapısı güçlü

Son olarak Kaya, "Oldukça önemli bir tür. Maalesef gözden kaçan bir tür. Ama farelerle çok karıştırılıyor. Bazen sevilmeyebilir. Ki çok fazla insanlara yaklaşmayı sevmez suncus etruscus. Bu hayvan böcekçil olduğu için çene yapısı çok ilginç. Çok küçük olmasına rağmen ısırık gücü çok fazla. Bir böceğin dış kabuğunu bir ısırıkla kırabilecek çene gücüne sahip" ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum & Yaşam Haberleri