AMİDA HABER - 15 yıldır Kulp ilçesinden temin ettiği ipek kozasını işleyip dekoratif ürün haline getiren Özlem Can, kadın kursiyerlerle birlikte ürettikleri ürünlerini, Türkiye’nin birçok şehrine göndererek evleri süslüyor.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde açtığı sanat atölyesinde hem eğitmenlik hem de Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yetiştirilen kozalardan dekoratif el sanatları ürünlerini üreten Can, ürünlerin tamamen doğal olduğunu söyledi.
Tüm ürünler organik
Özlem Can, “15 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Ayrıca sanat atölyesi açtım. Türkiye’nin yüzde 60 ipek koza yetiştiriciliği Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yapılıyor. Ben de ilçede yetiştirilen kozalardan dekoratif el sanatları yapıyorum. Atölyemizde her türlü el sanatını yapma becerisine sahibiz. Kursiyerlerimizle evleri dekore edebilecek ürünler, iş yerlerini süsleyebilecek ürünler, gelinlerin kullanabileceği dekoratif ürünler gibi birçok el sanatını yapmaktayız. Yaptığımız ürünler tamamen doğal. Yüzde yüz ipek kozasını organik boyalarla boyayıp, tamamen kimyasal bir şey içermeyen dekoratif ürünler yapıyoruz” dedi.
Kişiye özel tasarımlar
Can, İpek kozasından yapılan ürünlerin torunlara kadar miras kalabileceğini ifade ederek, amaçlarının bu güzellikleri sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya yayabilmek olduğunu söyledi.
Bir vazo çiçeğinin yapım aşamasının bir ay kadar sürebildiğini söyleyen Can, “İpek kozasından yaptığımız ürünler arasındaki vazo çiçeklerinin mesela yapımı bir ay kadar da sürebiliyor. Yaptığımız ürünler tamamen kişiye özel tasarımlardır. Bir defa o ürünü yaptıktan sonra asla aynısını tekrar yapmıyoruz. Örneğin Diyarbakır’ın fethi 639 yılında yapıldığı için 639 tane kozayı bölüp, 2022’de 1383’üncü yıl dönümü olduğundan ötürü 1383 tane çiçekten güzel bir Türk bayrağı ortaya çıkardık” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)