Otobüs kazaları yüzde 67 arttı: Sorumlu kim, firma mı, şoför mü?

Türkiye’de son dönemlerde otobüs kazalarında büyük bir artış yaşandı. Art arda yaşanan kazalarla otobüs firmalarındaki ihmalleri ve şoförlerin çalışma koşullarını gündeme taşıdı. Bu kazaların temel nedeni nedir? Asıl kusurlu olan şoförler mi, firmalar mı?

AMİDA HABER - Jandarma Genel Komutanlığı'nın verilerine göre, şehirlerarası otobüslerde son beş yılda bin 347 kaza meydana geldi. 2020 yılında 218, 2021'de 252, 2022'de 333, 2023'te 364 ve 2024'ün ilk yedi ayında ise 180 ölümlü ve yaralanmalı kaza kaydedildi. Bu verilere göre, son beş yılda otobüs kazalarında yüzde 67 oranında bir artış yaşandı. Kazaların büyük çoğunluğunun, bölgeden, uzun mesafelerde faaliyet gösteren firmalarda gerçekleştiği gözlemleniyor. Uzmanlar, bu durumu uzun mesafelerin şoförler üzerinde yarattığı yıpranma payının yüksekliği ile açıklıyor.

‘Araç sahipleri maliyette kısmaya gidiyor’

22 yıl boyunca otobüs şoförlüğü yapan emekli şoför Bedri Oruç, kazaların genellikle eski otobüslerde meydana geldiğini söyledi. Bedri Oruç: “22 yıl bu işi yaptım, şu an emekliyim. Çocuklarım bu mesleği devraldı. Arası sıra onlara bir şeyler öğretmek için ben de sefere çıkıyorum. Kazalar her geçen gün artıyor. Yeni araçlarda böyle kazalar görmedim. Bu durum, araç sahiplerinin artan maliyetler karşısında gerekli bakımları yapmamasından kaynaklanıyor. Araç sahipleri, masrafları kısmaya çalışıyor; ancak bu araçlar artık kullanılacak durumda değil ve yenilerini de alamıyorlar. Bu yüzden eski araçlarla yola çıkmaya devam ediyorlar,” dedi. Oruç, ayrıca sıcak havaların da şoförler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını, uyku ve dinlenme sorunlarının kazalara davetiye çıkardığını ifade etti.

‘Şoförler fazla sefere çıkmak zorunda kalıyor’

Firmaların maliyetten kaçmak için az şoförle, çok sefer yapmaya çalıştığına dikkat çeken Oruç: “Normal şartlarda bir otobüste üç şoförün bulunması gerekir. Ancak firmalar, maliyetleri azaltmak için sadece iki şoförle çalışıyor. Şoförlerin her 3-4 saatte bir dinlenmesi şart, ayrıca yıllık sefer sayısının da belirli bir limit içinde kalması gerekiyor. Ancak maddi yetersizlikler nedeniyle şoförler daha fazla sefere çıkmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Çözüm önerileri

Oruç, kaza oranlarının düşmesi için şu önerilerde bulundu: “Şoför sayısı arttırılsa, eski araçların gerekli denetimi ve onarımı yapılırsa, eski araçların yerine yeni araçlar kullanılırsa kaza oranlarında düşüş gerçekleşecektir.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Toplum & Yaşam Haberleri