Bazalt "Diyarbakır'ın Gençliği İçin Umut ve Değişimin Merkezi."

Arslan ÖZDEMİR

“BAZALT, Diyarbakır'daki gençliğin gelişimine ve toplumdaki değişimin öncülüğüne katkıda bulunan bir dernektir.”

Benimde Gönüllüsü olduğum Bazı Alternatifler (BAZALT) Gençlik Derneği, yaşadığı yerdeki olaylara duyarlı, sorunlara çözüm üreten, iyi ve güzel şeylerin devam etmesi ve artması için inisiyatif alan gençler, gençlik çalışanları, eğiticiler, öğretmenler ve farklı çalışma alanındaki aktörlerin bir araya geldiği sivil bir oluşumdur.

Gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı hakkında bilgi sağlayan Avrupa Bilgi Ağı olan Eurodesk Temas Noktası gönüllüleri olarak bir araya gelip farklı çalışmalar yapan gençler, gençlik çalışanları, eğiticiler, öğretmenler ve diğer kurum aktörlerinin var olan bu gönüllü oluşumu yerelde, bölgede, ulusal – uluslararası boyutta temsil etmek için tüzel kişiliğe büründürmek amacıyla kurulmuştur.

Dernek, gençlerin sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerle ilgilenmelerini ve bu alanda yeteneklerini geliştirmelerini desteklemek ve gençlerin demokratik değerleri benimsemeleri, insan haklarına saygı göstermeleri, çevre bilincine sahip olmaları ve gönüllülük gibi sosyal sorumluluk duygularını öğrenmelerine yardımcı olmak ve ayrıca hitap ettiği kesimin katılımını sağlamak, fırsatlara erişimlerini kolaylaştırmak, onları güçlendirmek ve hak odaklı çalışmalar yürütülmesi gibi konularda alanlar açmaktadır.

Gönüllülük politikası geliştiren, Avrupa bilgi ağı olan Eurodesk Temas Noktası çatısı altında bir araya gelen gençlerle başlamıştır. Bu gençler, 2019 yılından itibaren bazı eğitimler, projeler ve faaliyetlerle bir araya gelip Diyarbakır Gençlik Takımı (DİGETA)’nı kurmuşlardır. Tamamen motive gençlerin ve gençlik çalışanlarının bir araya gelmesi ile grup olarak yereldeki dezavantajlı gençlerin fırsatlardan yararlanması ile ilgili faaliyetler yürütmüşlerdir. Bu çalışmaların daha sistemli ve programlı yürütülmesi, sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, uluslararası projeler için yenilikçi fikirler geliştirmek, kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile geliştirilen iş birlikleriyle bireylerin; insan hakları ve etik ilkeler çerçevesinde sosyal, ekonomik, çevresel, kültürel ve insani kalkınması amacı ile Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubatta meydana gelen depremden sonra sivil toplumun yeri ve önemli daha çok anlaşılarak Nisan 2023 tarihinde Bazı Alternatifler (BAZALT) Gençlik Derneği olarak kurulmuştur.

İlk olarak bir Avrupa bilgi ağı çatısında bir araya gelen motive gençler tarafından Diyarbakır Gençlik Takımı (DİGETA) olarak kurulmuştur. Farklı eğitimler, projeler ve faaliyetlerle bir araya gelen bu in formal grup, kamu kurumları üzerinden 2021 Erasmus+ Ka-154 Gençlik Katılımı programına “Diyarbakır’da İşler Gençlerde Biter” isimli bir proje sunmuş ve kabul almıştır. Üç ortaklı bir yapıya sahip olan proje kapsamında, 18-30 yaş aralığındaki 120 genç ile çevrim içi toplantılar, üç günlük çalıştay ve sonunda bir zirve düzenlenmiştir. Proje, işsizlik ve istihdam ile ilgili konulara odaklanmış ve “Diyarbakır’ın Her Alanda Kalkınması İçin Sürdürülebilir Gençlik Politikaları Belgesi” adlı bir rapor hazırlanmıştır. Rapor, karar alıcılara sunulmuştur. Projenin başarısının ardından, daha fazla genç, gençlik çalışanı, eğitmen, öğretmen ve farklı kurum aktörleri ile bir araya gelerek oluşan inisiyatif tarafından Bazı Alternatifler (BAZALT) Gençlik Derneği olarak kurulmuştur. Ayrıca grup olarak başvuru yapılan bir diğer program ise ESC 30– Dayanışma Projelerine sunulan ‘’Gençlik İçin Ben de Varım’’ adlı projedir. Bu projede 2022-3-TR01-ESC30-SOL-000096040 koduyla kabul almış ve yürütülmektedir.

BAZALT, Diyarbakır’daki gençler için önemli bir kaynak ve destekçidir. Gençlerin kişisel ve mesleki gelişimini desteklemek için çeşitli programlar ve etkinlikler sunmaktadır. Gençlere yeni bakış açıları kazandırmak ve ufuklarını genişletmek için çalışmaktadır. Eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Daha adil ve eşitlikçi bir toplum için aktif rol alan bir dernektir. Gönüllülük ve sosyal sorumluluk projeleri ile topluma katkıda bulunmaktadır. Gençlerin aktif vatandaşlar olarak yetişmelerini sağlamaktadır. Diyarbakır’daki gençlik için bir ilham kaynağıdır. Gençlerin hayatlarında olumlu bir değişim yaratmaktadır. Daha parlak bir geleceğe katkıda bulunmaktadır.

Sonuç olarak, BAZALT Derneği, Diyarbakır'daki gençliğin ve toplumun gelişmesi için önemli bir rol oynamaktadır.

Derneğin çalışmalarının devam etmesi ve daha fazla gence ulaşması dileğiyle.

Kaynakça: www.bazaltgenclik.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.