Hüseyin ACAR

60. KÜTÜPHANE HAFTASI ETKİNLİKLERİ ARDINDAN

Kütüphaneler olmasaydı, ne mi olurdu? Geçmişimiz ve geleceğimiz hiç olurdu.  (Ray Bradbury)

Kütüphaneler; Karanlıktaki bir toplumu aydınlığa çıkaracak, cehaleti yok ederek ilmi getirecek; savaşa son vererek barış ortamı kuracak kutsal yerlerdir. Bir ülkenin gelişmişliği, kütüphane sayısı ile doğru orantılıdır. Kütüphanesi çok olan bir toplumun, kitap okuyan bireyleri de çok olur. Bir ülkede kıraathane sayısı kütüphane sayısından fazlaysa oturup düşünmek gerekir. O ülkenin geri kalmışlığının sebebini başka yerde aramamak gerekir.

Gerek kütüphanelerden gerekse de kitaplardan mümkün olduğunca çok yararlanmalıyız. Boşta kaldığımız bir anda kendimizi atacağımız ilk yer kütüphaneler olmalıdır kafeler, kahvehaneler değil. Zaman kıymetli. Bu kıymetli zamanı kütüphanelerde harcayanlar geleceğe yatırım yapmış olurlar.

Kitap ve Kütüphane demişken; Diyarbakır, her yıl 25-31 Mart tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası’nı bu yıl da büyük bir coşkuyla karşıladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün koordinesinde 60. yılını kutlayan hafta kapsamında, çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bizler de Diyşad (Diyarbakır Yazalar ve Şairler Derneği) olarak çeşitli etkinliklerle bu haftaya katkı sunmaya gayret gösterdik.

Açılış Programında Merkez Kayapınar ilçesindeki Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen programa yerel yöneticiler, kamu kurum müdürleri, öğrenciler, öğretmenler ve veliler yoğun ilgi gösterdi.

Kayapınar Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Sabahattin Genç, bu yıl Kütüphane Haftası'nın "Yapay Zeka Temelli Akıllı Kütüphaneler" temasıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Genç, kütüphanelerin öğrencilerin, araştırmacıların ve bilgiye gereksinim duyan her yaştan bireyin okuma kültürünü geliştirmesine katkı sunduğunu belirtti.

Kütüphanelerin bireye herhangi bir maddi külfet yüklemediğini dile getiren Genç, "Kitaplar dergiler, gazeteler, elektronik kaynaklar ve diğer materyallerle donatılmış olan kütüphaneler bilgiye erişim konusunda topluma önemli kaynak sağlamaktadır. Bu kapsamda ilimizde 15 halk kütüphanemiz mevcuttur. Kütüphanelerimizde mevcut üye sayısı 106 bin 541 kişi olup kütüphanelerde 210 bin 861 kitap bulunmaktadır. Ayrıca 50 bin basılı yayın ile gezici kütüphanemiz 18 farklı köyde ve durakta hizmet vermektedir." diye konuştu.

Programda, kütüphane tanıtımı ve yapay zeka video gösteriminin ardından Diyarbakır Güzel Sanatsal Lisesi öğrencileri müzik dinletisi sundu. Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneğince şiir dinletisi sunulan program plaket takdimi ile sona erdi.

60. Kütüphane Haftası Etkinlikleri kapsamında Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Diyşad Derneği olarak ortak programlar düzenledik. Bu kapsamda Programın 2.gününde Diyşad olarak ‘Diyarbakır’da Dünden Bugüne Kütüphaneler Üzerine’ Söyleşisi yapıldı. Moderatörlüğünü Eğitimci-Yazar Mehmet Tanrıkulu’nun, Konuk olarak da Tarihçi-Yazar Veysi Fida’nın katıldığı programa ilgi büyüktü. 3.günün de ise Ali Emiri Efendi ve Kütüphanecilik Söyleşisi Doç.Dr. Mustafa Uğurlu Arslan tarafından yapıldı.

60. Kütüphane Haftası Etkinlikleri kapsamındaki Kapanış programında Prof. Dr Fuat Sezgin Kütüphanesinde 30 Mart Cumartesi günü Saat 15:00’da Diyşad ile Raflardan Dimağa Seçme Şiirler programına katılım büyüktü.

Moderatörlüğünü Reyhan Alkar Karlıdağ'ın yaptığı Diyşad ile Raflardan Dimağa seçme şiirler programına İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Sabahattin Genç, Kayapınar ilçe Milli Eğitim Müdürü Kayhan Subaşı, Avukat Yazar Aydın Ak, Diyşad Yönetim Kurulu Başkanı İhsan ipek Cankurt Yardımcıları Hüseyin Acar ve Mehmet Tanrıkulu katıldı.

Gerçekleştirilen Programda Diyşad Üyeleri Şiirler okuyarak izleyicileri mest ettiler. Programda sahne alan şairler, Mahmut Altunhan- Zindandan Mehmed'e Mektup (Necip Fazıl Kısakürek), Zübeyde Karaman - Şaşırdım Kaldım İşte / (Yavuz Bülent Bakiler), Mahmut Uluç - Şehr-i Sevda (İhsan İpek Cankurt) şiirleriyle izleyicilere duygu dolu anlar yaşattılar. Ardından, başarılı sunuculuğunun yanında bir de güzel şiiriyle Reyhan Alkar Karlıdağ'ın Zihnimle İstişare şiiri salonda büyük ilgi gördü. Mehmet Tanrıkulu Ey Can şiiriyle manevi bir atmosferde gezdirirken, Cemile Erel’in kendi yazmış olduğu Benim Adım Filistin şiiri salonda dakikalarca alkışlandı. Bekir Avcı ve Ferhat Alcu Hocalarımızdan güzel müzik ziyafetinden sonra, Başkanımız İhsan İpek Cankurt kendi yazmış olduğu Siret şiiriyle salondakilerin kulağının pasını sildi adeta. Ve akabinde Zehra Karadaş - Yaş Otuz Beş / (Cahit Sıtkı Tarancı) şiiriyle, Ebru Begüm kendi yazmış olduğu Haziran şiiriyle kendilerine has yorumlarıyla yorumladılar ve salondan takdir topladılar. En son bendeniz Hüseyin Acar, Gülüşün adlı şiirimizle şiir dinletimizi nihayete erdirdik. İl KültürTurizm Müdürü Sabahattin Genç Katkılarından dolayı Kayapınar ilçe Milli Eğitim Müdürü Kayhan Subaşı'na plaket takdim etti. Diyşad müzik ekibi türkü şöleni sunarak Prof. Dr Fuat Sezgin Kütüphanesinde icra edilen Kütüphane Haftası Etkinliği buram buram edebiyat,şiir ve kültür kokusunu dinleyenlere tattırmış oldu.

60. Kütüphane Haftası Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerin şehre yeni bir soluk getirdiğini, kitap okumanın ve kütüphanelerin öneminin bir daha vurgulandığı bu güzel programların şehrimizde devamlı olmasını temenni ediyor, bu etkinliklerde emeği geçen özellikle Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanlarına, Diyşad Yönetim Kurulu ve üyelerine teşekkür ediyorum.

Nice şiirli günlerde buluşmak dileğiyle.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.