HZ.FATİMA İLE İLGİLİ HADİSİN GERÇEKLİK PAYI NEDİR?
Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a Salât ve selâm Allah’ın Rasûlüne ve Onun pâk Âl-i Âbasına, Ehl-i Beyti,Ashâbı ve Ehl-i Beyt Muhibbanları üzerine olsun.
Hadisler hidayet ve rahmet kaynağı olan Kur’ân-ı Kerîm’in kendisine indirildiği ve Kur’an’ı herkesten daha iyi anlayan ve âyetlerdeki ilâhî maksadın ne olduğunu en iyi bilen Allah Resûlü (s.a.s.)’nün sözüdür.
Rabbimiz;‘’Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlarla Allah’ı çok zikredenler için Resûlullah’ın güzel bir örnek olduğunu”(El-Ahzâb /21) belirten âyeti ile Hz. Peygamber’in söz ve fiillerini kabul edip ona uymak Müslümanlar için vazgeçilmez ve imanın bir gereği olduğunu ortaya koymaktadır.
“Sürekli örnek gösterilerek dile getirilen,Peygamber evladı olmanın hiç bir önemi yoktur.Eğer olsaydı Hz.Peygamber kendi kızına senin için bir şey yapamam, demezdi,şeklindeki sorularla karşı karşiya kaliyoruz,böylelikle rasulullahın evlatlarını aşağıliyorlar.Bizde bu bilmişlik tasliyanlara soruyoruz?mademki peygamber evladı olmanın hiç bir önemi yoktur o’halde asrı sadet döneminde ve islam tarihinde başta allah rasulü (s.a.v.) sırasiyla1.Halife Hz.Abubekir,2.Halife Hz.Ömer,3.Halife Hz.Osman,4.Halife Hz.Ali,Abbasi Halifeleri,Selçuklu Sultanları,Memluklar,Eyyübiler,Anadolu Selçukluları ve Osmanlı devletinin bütün sultanları rasullahın soyuna neden bu kadar saygı ve hürmet göstermişlerdir.
” Bazı muhaddisler resulullah kendi kızına şöyle buyurduğunu naklederler; Resûlullah kızı Fatıma’ya ! Ey kızım Fatima Sen de kendini Allah’tan satın almaya çalış; zira senin için de bir şey yapamam diye buyurmuştur: (1)Acaba bu hadisin söylemi nasıl buyurmuştur…
Resûlullah (s.a.v.) bu hadisi şerifi acaba bu şekilde mi söyledi?, Peygamber evladı olmanın bir öneminin olmadığını Kıyamet Günü Şefaâtının olmyacağını mı belirtiyor? Yoksa bu hadisi şerif ile başka bir mesaj mı veriyor?
Hadisin verdiği mesajı doğru anlayabilmeniz için önce şu soruları cevaplamamız gerekiyor.
1-Resûlullah (s.a.v.) bu ikazı niçin yaptı ve gercekten yaptımı ?
2 -Efendimiz (s.a.v.) bu sözü kızı Hz.Fâtıma’ya neden söyledi?
3-Peygamber evladı olmanın bir önemi yoksa,aynı ikazı Hz.Fatıma’dan başka diğer kızları, Zeynep,Rukiyye ve Ümmü Gülsüm’e neden yapmadı?
4-Hz.Fatma (r.a.) ibadetlerinde namaz kılmakta gevşeklik mi gösteriyordu?
5-Hz.Fatma (r.a.) namaz kılmayı terk mi etmişti ?
İnsani ölçülerde bir kişi ikaz edildiğinde,ikaz edilen kişi muhatap olduğu hatayı yaptığında uyarılır.
Bu hadiste neden muhatap Hz.Fatıma (r.a.)’dır?
Hz.Fatıma kimdir? Ve özelliği nedir?
Azda olsa Hz. Fatıma’yı tanımaya çalışırsak Efendimiz (s.a.v.)’in bu hadisi şerif ile vermek istediği mesajı doğru anlamış oluruz inşallah.
Hz.Fâtıma İslamiyet’in gelmesinden yaklaşık bir yıl önce Mekke’de dünyaya geldi.
Hicretin ikinci yılında Hz. Ali (r.a.) ile evlenmiştir. Efendimizin nesli Hz. Fâtıma’dan çocukları vasıtasıyla devam etmiş ve kıyamete kadar gelecek Seyyid ve Şerifler bu tertemiz ve saf menbadan devam edecektir.
İbni Abbas (r.a.)’dan nakledilen hadisi şerifte (Şura suresi 23. ayeti) nazil olduğu zaman .
‘’ De ki:”Sizden Ehli beytime sevgi duymanızdan başka bir karşılık istemiyorum.”
(Şura/23) dediler:
Ya Resulallah yakınlık duyup sevgi göstereceğimiz akrabalarınız kimlerdir?’’
Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki :‘’-Ali, Fatıma ve onun evlatlarıdır.’’
El Taberani nakleder,Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki :
Tüm hanımların nesli babasındandır.(Nesli evlendiği kocasından devam eder) Fakat Fatma’nın evlatları hariç onlar benim (evlatlarım) neslimdir.Ben onun babasıyım”
Hz. Fâtıma Nebîler Efendisinin son çiçeği,dünyada neslini devam ettiren nur yumağı,Cennet hanımlarının Seyyidesidir.
O, Zehra ve Betül lakaplarıyla meşhurdu.Zehra;
ak yüzlü,nur yumağı, beyaz,parlak,ve aydınlık yüzlü hanım manasına,Betül ise;Dünyevi heveslerden uzak, ibadet için kendisini Allah’a yönelten, iffetli ve namuslu hanım anlamına gelmektedir.
Hz. Fatıma Allah Resulü’nün (s.a.v.) hiç kimseye yapmadığı övgüleri almıştır.
Ya Fatıma,Allahü teâlâ senin gazabın için gazap eder, senin rızan için razı olur.’’ ‘’Allah, Fatıma ve nesline Cehennemi haram kıldı.’’
Birgün Rasulüllah (s.a.v.) Hz.Fatıma nın elinden tutarak ashabının yanına çıktı ve şöyle dedi:
“Şu kızı tanıyan tanıyordur,tanımayan da bilsin ki; O, Muhammed’in kızı Fatıma’dır. O Benim bir parçamdır. göğsümün içindeki kalbimdir.O’nu inciten Beni incitmiş olur.Beni inciten de Allah’ı incitmiş olur.”