Bu yıl Antalya’da 12. Düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, hem katılımcı hem de ziyaretçiler açısından adeta rekor kırdı. Diyarbakır’ın da katılımcı olduğu 12. Yörex; bu yıl yine aynı sloganla (“Sizi oraların nesi meşhur?”) start aldı.
Bilindiği üzere fuarların genel amacı; mal ya da hizmetlerin, teknolojik gelişmelerin, bilgi ve yeniliklerin tanıtımı, pazar bulunabilmesi ve satın alınabilmesi, teknik işbirliği, geleceğe yönelik ticari ilişki kurulması ve geliştirilmesi için belirli bir takvime bağlı olarak, düzenli aralıklarla genellikle de aynı yerlerde gerçekleştirilen bir tanıtım olabilme ve üretici ile tüketiciyi bir araya getirebilmektir.
Bu tür fuar organizasyonları sadece fuarı düzenleyenlere değil; katılımcılara, düzenlendikleri kente, bölgeye ve yöre halkına sosyal ve kültürel açıdan önemli katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda kültürlerin kaynaşmasına vesile olmaktadır.
DİYARBAKIR BU YIL OLDUKÇA AZ BİR KATILIMLA BU FUARDA YERİNİ ALDI
İlgi çoktu ama Diyarbakır standında yer alan firmalar son derecede azdı. Benim sayabildiğim kadarıyla sadece 3 kadar firmanın yer aldığı Diyarbakır standı, yöresel ürünlerin sergilenmesi açısından zayıf kaldı.
Hâlbuki bu fuar, Antalya gibi bir dünya kentinde düzenlenmişti. Dünyanın birçok ülkesinden insanların yaşadığı bu kentteki fuara, gönül isterdi ki Diyarbakır damgasını vursun!
Coğrafi işaret alan tescilli ürünlerinden sadece Karacadağ pirinci, örgü peyniri ve burma kadayıfı vardı. Bir ara stantta her sabah hiç üşenmeden yürüyerek gittiğim fırından aldığım Diyarbakır çöreğini de tatma fırsatım oldu. Ama bu soğuktu… Zaten her nedense yöresel ürünler deyince aklımıza sadece yeme içme geliyor. Oysa Diyarbakır’ın Hasır Bileziği, Kişnişli Kolyesi, Diyarbakır’ı anlatan türküleri, şiirleri VE DAHA SAYAMADIĞIM NİCE GÜZELLİKLERİ var bu kadim kentin…
Bu yıl Diyarbakırlı firmalar pek fazla rağbet göstermemişler Yörex’e.
Bunun nedenini sorduğumda; ulaşım ve konaklama maliyetlerinin artmasını sebep gösteren firmalar, Antalya’ya gelmekten vazgeçmişler.
Diyarbakır heyetinde yer alan Diyarbakır Ticaret Odasından Mehmet Ali Deniz ve Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şeyhmus Ayhan’ın ve tüm Diyarbakır heyetinin üstün çabaları da olmasa; Diyarbakır bu seneki Yörex’de silinip gidecekti. Katılımcı firmaların azlığından doğan açığı gideren ekip, adeta canla başla bir uğraş içindeydi. Ve bu sayede Diyarbakır bir kez daha adından söz ettirebildi.
Ülkemizde ve tüm dünyada Coğrafi İşaret almanın öneminin giderek daha da arttığı günümüzde inşallah Diyarbakır da bu alanda kendi varlığını gösterir ve Avrupa Birliği’nin de tescillediği Coğrafi Ürünleri ile ticari hayatta da hak ettiği yere kavuşur. Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Milas Yağlı Zeytini ve Edremit Zeytinyağı Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret alan ürünlerimiz… Bu ürünlerimiz arasında Diyarbakır’dan da bir ürün neden olmasın?
DTSO ve Diyarbakır Ticaret Borsasının bu konudaki çalışmalarını ve emeklerini elbette biliyoruz ve takdir ediyoruz. Ülkemizde patent aldıkları 50 Coğrafi Üründen sonra şimdi se sıra AB’den patent almakta. Eminim ki DTSO ve Diyarbakır Ticaret Borsası bu konuda da her türlü özveriyi gösterecektir. Diyarbakır bu sayede bir kez daha adını duyuracak ve Mezopotamya’nın bu kadim şehri bu Medeniyetler kenti; kültürel zenginlikleriyle de kendini tescillemiş olacaktır.