Kürt tarihinde ilk Kürtçe şiir yazan şair olarak bilinir. M.Ö 330’lu yıllarda yaşadığı sanılan Kürt şair, Hewraman’ da yaşamıştır. Şairin yazmış olduğu ilk Kürtçe şiir, Kürtlere ait olduğu düşünülen ilk yazılı eser olarak 1950 yılında İngiliz arkeologlar tarafından İran’ın Hewraman kentinde bir mezar taşında bulunmuştur. Bu eser günümüzde Londra’ da bir müzede sergilenmektedir.
Borazboz, İslamiyet’in Kürtler arasında yayılmasından önceki dönemi bize yansıtan yönüyle oldukça önemlidir. Günümüze ulaşan şiirinde vefat eden eşine olan özlemini dile getirmiştir. Hewraman Kürtlerin den olan şairin bu eseri” Bi Hevre” ismiyle geçmektedir. Şiiri günümüze ulaşmasını sağlayan şey, Kürtçe mezar taşına yazdırmış olmasıdır.
Borazboz’un Kürtçe'nin Kurmancî lehçesinde yazmış olduğu “ Bi Hevre” şiirinin orjinali ;
Bi Hevre
Xwazdî ez tu hevre bin
Bi hevre herin xorînê
Wer dî bihêrin kotra bin
Bang dîn bi hevre narînê
Dwînî kotra hêra bûm
Awaz ji cir dixwine
Fîrabîl û beyaban
Hawar ji dest evîne
Ez tu watu yek dil wîn
Hêzan cwadî wînê
Vêra pêkra hifne wîn
Bircînê ya binvînê
Birlikte
Birlikte geçen günleri özlüyorum
Hele sabah çıkıp gidişimizi
Seninle dağara çıkar, dolaşırdık
Birlikte söylerdik şarkılarımızı
Ben o dağların ruhundan öğrenmiştim
Ta yürekten, candan, içli söylemeyi
Hem dağlarda , hem kırlarda, hem sahralarda
El aman, medet aşkın elinden yani
İkimiz tam da tek bir gönül olmuşken
Sonbahar gelip böyle ayırdı bizi
Ancak birlikte olunca küflenmez aşk
Ya bağır bir ses ver, ya da uyu hadi
Şairin orijinal şiirinde kullanılan dil günümüz Kürtçesine oldukça yakın sayılır. Her ne kadar şiir de farklı kelimler geçse de anlamaya oldukça müsait bir yapıda olduğu söylenebilir.Eşine olan hasretini son derece hisli, lirik bir içtenlikle dile getirmiş.
Elimizde şair ile ilgili çok detaylı bilgi olmamasının getirdiği bilgi eksiliğiyle yazıma son verirken(aslında bu yazıyla amacım Kürt tarihi açısından bir ilki kısada olsa paylaşmak.) daha detaylı bir yazıyı sizlerle paylaşmak umuduyla…