Salih KAPLANER

ŞEKERİN ZARARLARI ÇOK FAZLA!

Şeker insanlar için oldukça önemli ve vazgeçilmez bir besin haline geldi. Şekeri günlük hayatımızda oldukça fazla kullanıyoruz. Kahvaltıda yediğimiz  birçok üründe ve bazı gevreklerde şeker yeteri kadar bulunmaktadır.

Bazen düşünmeden fazlaya kaçar bir şekilde kullanıyoruz. Hiç düşünmüyoruz sağlığımıza vereceği zarardan, fazla şeker diyabetten erken yaşlanmaya kadar pek çok olumsuz hastalığa neden olabiliyor. Bir balı veya herhangi bir şekerli besini tüketirken kendinize hakim olmalısınız. Önce sağlığınızı düşünerek hareket etmelisiniz. Şeker sadece balda, reçelde değil bütün gün boyunca tüketmiş olduğumuz süt, yoğurt, ekmek, bisküvi gibi birçok besinde fazla miktarda bulunmaktadır.

Eğer şekerli bir ürün tüketilmek isteniyorsa, yemekten sonra yeteri kadar az bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu arada “şeker” dendiğinde benim aklıma önce çay geliyor çünkü bizler çayı çok seven bir milletiz. Fakat çayı şekersiz içemiyoruz bazılarımız var mutlaka denk gelmişsinizdir çaya 4 – 5 küp şeker atarlar. Hatta abartmadan söylüyorum 6 küp şeker atanı bile gördüm. İşte bu yapılan çok büyük bir hata çünkü bir çay bardağına 1 küp şeker ya da 2 küp şeker atmak yeterlidir. 4 – 5 küp şeker atan kişiler en kıza zamanda şeker kullanımını azaltmalısınız. Çünkü sağlığınıza gerçekten çok zarar vermiş oluyorsunuz. Bir insanın normal şeker ihtiyacı erkekler için 36 gram, kadınlar için ise 24 gramdır.

Şeker kullanımını azaltmak için 5 neden;

*Şekerin fazlası direkt olarak kana karışır ve yağa çevrilmiş olur ve bu çevrilen yağ vücudun belli organlarında birikerek karaciğer yağlanmasına sebep olur.

*Fazladan tüketilen şeker ilerleyen zamanlarda kalp hastalıklarına yol açabilir.

*Aşırı şeker tüketen birisi obezite hastalığına yakalanabilir.

*Fazla şeker kullanan bir insanın kansere yakalanma riski oldukça yüksektir.*Cildin daha hızlı bir şekilde yaşlanmasına sebep olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.