Abdurrahim Kılıç

Abdurrahim Kılıç

Amida Haber ve çok dilli habercilik

Öncelikle yayın hayatına yeni başlayan Amida Haber’e tüm kalbimle başarılar diliyorum. Bu ilk yazımda hemen belirteyim ki sevgili İlyas Akengin benim için değerli bir gazeteci ve dosttur. Onun bulunduğu bu mecrada bulunmaktan onur duyarım.


Gazetecilik veya diğer adıyla habercilik başlangıcından bu yana tartışmalı bir alan olmuştur. Gerek sermayenin müdahalesi gerek iktidarların tahakkümü gerekse habercinin işe yatkın olmaması ya da haberciliğin gerektirdiği niteliklere sahip olmaması hep sıkıntılar doğurmuştur.


Halkın doğru ve ilkeli haber alma hakkı temel ilkedir. Haberin tarafsızlık ilkesi ise sadece kulağa hoş gelen bir söylemden ibarettir. Haberi hangi söylemle yaparsanız yapın mutlaka bir yerlere dili dokunacaktır. Ve her haber söylemi ne olursa olsun ya iktidarın dilidir ya da muhalefetin dilidir. Başka üçüncü bir yol haber dilinde yoktur, olamaz.


Bu anlamda Amida Haber tarafsızlık balonuna iğne batırarak ilk sayıda kendini ortaya koymuş ve tarafını “Halktan yana” diyerek duyurmuştur. Tabiki halktan yana olmanın bazı zorlukları vardır. Güç odaklarından yana olunca yağlı ballı sofralarda oturulur, lüks rezidanslarda kalınır. Habercilik dersini verirken temel önerim, herkese eşit mesafede olunmasıdır. Her şeyin her an değişebildiği, kural ve ilkenin olmadığı ülkemiz yayıncılık mecrasında uzun soluklu yayıncılık yapmak istiyorsanız tek sağlıklı yöntem budur, ki bazen bu bile “Taraf olmaya bertaraf olur.” veya “Safını seç artık!” dayatmasıyla kalabiliyor.


Amida Haber’in çok dilli yayıncılığı takdire şayan bir durumdur. Bunun için içtenlikle kutluyorum. Elbette daha yeni ve bazı teknik aksaklıklar, sayfa mizanpajında sıkıntılar var. İnanıyorum ki zamanla bunlar güzele doğru evrilir.


Gazetecilik günümüzde haberden öte bir şeydir. Çok okur, çok para, çok siyaset, çok renk vb. şıklar onun popülaritesini artırabiliyor. Burada doğru bir duruş, doğru tercihler yapılırsa o gazetenin başarısı artar ve kalıcılığı da uzun soluklu olur. Arşivler taranırsa sadece Diyarbakır’da yüzlerce ölü gazete ve haber sitesinin varlığı görülür.


İlk yazı olması münasebetiyle bu yazım kısa olsun.
Amida Haber’de ben de “Her Telden” yazılarımla sizlere konuk olacağım.
Sevgiyle ve saygıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.