Diyarbakır’da korkunç tablo: Bir ayda 50 çocuk yakalandı

Diyarbakır’da korkunç tablo: Bir ayda 50 çocuk yakalandı
Diyarbakır’da yetişkin işsizliği ve nüfus artışı çocuk dilendiriciliğini arttırdı. Bir ayda 50 çocuk yakalandı. Hukukçular, dilendirmenin “çocuk istismarı” olduğuna dikkat çekerek, “Bakım veren kişiye caydırıcı cezalar uygulanmalı” dedi.

AMİDA HABER- Diyarbakır merkezde 2023 yılında 8 bin 367 dilenci yakalandı, haklarında yasal işlem yapıldı. 2024 yılının Ocak ayı için ise bu rakam 359. Bir ayda, 2 milyon nüfuslu Diyarbakır’da 359 dilenci yakalandı. Resmi kurumlarda veriler olmasa da yakalanan dilencilerin yarısına yakının çocuk olduğu tahmin ediliyor.

cocuk-dilenci-3.jpg

Bir ayda 50 çocuk yakalandı

Diyarbakır’da Ocak ayında trafik ışıklarında, cami önlerinde, turistlerin yoğun olduğu caddelerde, hastanelerde zorla dilendirilen, su ve mendil sattırılan yaklaşık 50 çocuk yakalandı. Çocukların aileleri hakkında yasal işlem yapıldı.

Yetişkin işsizliği, koruma politikası…

Çocuk dilendiriciliği ile ilgili Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Huriye Hamidi, yetişkin işsizliği, eğitim hayatında kopma ve düzgün işleyen bir çocuk koruma politikasının olmamasının çocuk dilendiriciliğini arttırdığını söyledi. Çocuk dilendiriciliğini “çocuk istismarı” olarak niteleyen Hamidi, “Çocuk istismarı kavramını çocuğun beden ve ruh sağlığına zarar veren, çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyen tüm eylemler için kullanabiliriz ve bu sebeple de bunu çocuk istismarı olarak değerlendirebiliriz” dedi.

cocuk-dilenci-2.jpg

‘Önlem alınması gerekiyor’

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne dikkat çeken Hamidi şunları söyledi: “Dilencilikte kullanılan çocuk her şeyden önce yürürlükteki ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri uyarınca korunma ihtiyacı bulunan çocuktur. Çocuğun üstün yararı ilkesini çatı ilkelerinden biri olarak kabul eden Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukların her türlü sömürüden korunması noktasında ebeveynlere ve devletlere sorumluluk yükler, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtir. Anayasa hükümleri uyarınca da çocukların bu gibi sömürülerden korunması, eğitim hakkının sağlanması için her türlü önlemin alınması gerekli görülmüştür. Mevzuat hükümlerini çoğaltmamız mümkün olup bunların ne kadar uygulandığı mevcut durumda ne kadar caydırıcı olduğu ise tartışma konusudur.”

‘Cezai yaptırımlar yetersiz’

cocuk-dilenci-1.jpg

Çocuk dilendiriciliğinin sona erdirilmesi için ciddi önlemler alınması gerektiğini belirten Hamidi, “Diyarbakır’da ailelere uygulanan cezai yaptırımların tek başına yeterli olamayacağını düşünüyoruz. Bakım verenlere uygulanan cezai yaptırımların yanında tespiti yapılan bu çocuklar hakkında Çocuk Koruma Kanunu uyarınca gerekli tedbirlerin uygulanması gerekir. Söz konusu çocuklara ve bakım verenlere sağlıklı bir danışmanlık tedbiri uygulanarak bu durumun çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin anlatılmalı, tespiti yapılan çocuklar hakkında eğitim tedbiri uygulanarak çocukların okul hayatlarına devam etmeleri sağlanmalıdır.”

Ramazan’da artış oluyor

Konuyla ilgili görüştüğümüz Sur Zabıta Amirliği yetkilileri de dilenci sayısının Ramazan ayında arttığını söyledi. CİMER ve telefonlara gelen ihbarları değerlendirdiklerini belirten yetkili şunları söyledi: “Gerekli durumlarda Çocuk Şube ile beraber hareket ediyoruz. Üstlerinden çıkan paraları kayıt altına alıp, belediye hazinesine ekliyoruz. Daha sonrasında ailelerini çağırıp çocukları onlara teslim ediyoruz.” (Haber: Zelal Sinayiç)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.