Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi: Bize sorulmadı!

Diyarbakır Büyükşehir’den UNESCO’nun koruması altındaki Diyarbakır Surları’na korkuluk takılmasına dair açıklama geldi. Açıklamada, "Belediyenin ve sivil toplum örgütlerinin fikrine başvurulmadan Surlar’a yapılan her türlü işlemi reddediyoruz" denildi.

AMİDA HABER - Yükseklikten dolayı yerli ve yabancı turistlerde düşme vakalarının artması sebebiyle 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenmiş olan “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı”nın en önemli unsurlarından biri olan Diyarbakır Surları’nın İçkale bölgesini çevreleyen kısmında korkuluklar takılmaya başlanmıştı.

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da güvenlik riskleriyle nedeniyle böyle bir kararın alındığını açıklamıştı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi(DBB)’nden de yapılan eleştiri ve konuya dair açıklama geldi. Büyükşehir’in insan güvenliğini önemli gördüğünü ama tarihi Surların çehresini bozacak, yapısına zarar verecek ve bütünsel estetiği ortadan kaldıracak müdahaleye de karşı olduğu belirtildi.

Büyükşehir’den yapılan açıklamada,

“Surlara ilişkin yetki ve sorumluluk da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda”

“Mülkiyeti Maliye ve Hazine Bakanlığına ait olan Diyarbakır Surları’nın tahsisi Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde olup her türlü onarım ve uygulama yetkisi de aynı şekilde bakanlığa aittir. Dolayısıyla korkuluk uygulamasının yapıldığı İçkale bölgesindeki surlara ilişkin yetki ve sorumluluk da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğundan Belediyemizin projelendirme ve uygulama sürecine ilişkin herhangi bir dahiliği bulunmamaktadır”

“Surların çehresini bozacak, yapısına zarar verecek müdahaleye karşıyız”

“İnsan güvenliğini sağlamak elbette önemlidir ancak, tarihi Surların çehresini bozacak, yapısına zarar verecek ve bütünsel estetiği ortadan kaldıracak her türlü müdahaleye de karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Belediyemizin ve sivil toplum örgütlerinin fikrine başvurulmadan bu süreçte yapılan her türlü işlemi reddediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri