AMİDA HABER – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ile 13 kırsal ilçedeki amirliklerde toplam 52 araç ve 149’u itfaiye eri toplam 310 personel ile çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.
İtfaiye 7/24 teyakkuzda
Büyükşehir’den yapılan açıklamada, havaların ısındığı ve ekinlerin hasat dönemi olan Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında yangın vakalarındaki artış nedeni ile İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı tüm personeller için izinler kaldırıldığı, sıcaklıkların yükselmesi ile artan yangınlara müdahale etmek için yoğun çaba harcayan itfaiye ekipleri, vardiyalı bir şekilde sahada görev yapıldığı ifade edildi.
Son üç aylık verileri açıklayan İtfaiye Dairesi Başkanı Azad Yıldız, sıcaklıkların artmasıyla birlikte yangınların arttığını belirtti.
Yıldız, şöyle konuştu: “Sıcaklıkların başlamasıyla beraber yani Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren yangınlar başlıyor. Mayıs ayında ekin olarak 41 yangına, 3 anız yangınına, 108 ot yangınına ve 1 orman yangını olmak üzere toplam 153 yangına müdahale ettik.”
‘Sıcaklar arttıkça vakalar da arttı’
Sıcakların arttığı Haziran ayıyla birlikte yangın vakalarının da arttığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi: “Haziran ayına gelince sıcaklıklar biraz daha arttığı için yangın sayısı da artmış oluyor tabi ki. En fazla yoğunlukta yangın yaşadığımız ay Haziran ve Ağustos ayıdır. Haziran ayında da 353 ekin yangını, 627 anız yangını, 290 ot yangını, 12 de orman yangını oluştu ve biz bunlara müdahale ettik. Toplamda bin 282 yangınla Haziran ayını kapattık. Daha sonrasında tabi Temmuz ayında vatandaşların dışarıda piknik yapması, yangınların biraz daha artmasına sebep oluyor. Dolayısıyla Temmuz ayında 29 ekin yangını, 432 anız yangını, 502 ot yangını ve 15 orman yangınına ekiplerimiz tarafından müdahale edildi. Toplamda ise Temmuz ayında 978 yangına müdahale etmiş olduk.”
‘4 bin hektar arazimiz zarar gördü’
Son üç aylık dilimde yaklaşık 4 bin hektar arazinin yandığını belirten Yıldız, “2024 yılının Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında çıkan 2 bin 413 yangında, yaklaşık 4 bin hektar arazimiz maalesef zarar gördü. Tabi bunu ot, ekin ve arazi olarak düşünmek de yanlış. Canlıların yani arazide yaşayan böceğin yılanın, kirpinin ne kadar zarar gördüğünü ve telef olduklarını anlatmıştık. Bu yangınların insan sağlığı için hava kirliliğine neden olduğundan yakmanın doğru olmadığını söylemiştik” diye konuştu.
‘Cam şişeleri ve izmaritleri tarlalara atmayın’
Yangınların çıkış sebebiyle ilgili de konuşan Yıldız, şu uyarılarda bulundu: “Piknik yaparken özellikle yaz aylarında ekinlerden, otlardan uzak yerlerde mangal yakılması ve bu mangal işi bittikten sonra mangal ateşinin kesinlikle söndürülmesi gerekiyor. Seyahat eden yurttaşlarımızın cam şişeleri özellikle tarlalara atmamaları, yanan sigaralarını camlardan atmamalarını konusunda uyarmak istiyorum. Yangınların büyük çoğunluğu bu tarz davranışlardan kaynaklanmaktadır.”