AMİDA HABER - Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği'ne (DESOB) kayıtlı kadın esnaf sayısı son 10 yılda büyük bir artış göstererek 500’den 3 bin 529’a ulaştı. Zaman içerisinde kadın esnaflar şehrin ekonomik kalkınmasında önemli bir ilerleme gösterdi. DESOB’un da kadın girişimlerin artması konusunda belli çalışmalar ve ayrıcalıklarla kadın esnaf sayısını artırmak için girişimlerde bulunuyor.
‘Kadınlar çalışma hayatında olmalı’
6 yıl önce eşiyle beraber açtığı lokantayla iş hayatına atılan Eylem Erçift, çalıştırdığı mekânda kadınlara öncelik vererek istihdam alanı açmaya öncelik veriyor. Erçift, kadınların iş yaşamındaki önemini vurgularken, "Kadın çalışanın iş yerindeki rolü gerçekten çok önemli. Çalıştıkça özgüvenim arttı, kendimi geliştirdim. Kadınların işletmeci olması, diğer insanlar açısından bambaşka bir durum yaratıyor. Gurur duyuyorum ve daha bilinçli, tecrübeli oluyorum. Sorumluluklarımın farkındayım” dedi.
‘Hem paramı kazandım hem tecrübe’
Kadınların iş hayatında yer almasının aile hayatına olumlu etkilerini de belirten Erçift, "Çalışarak kendime güvenim geldi, kendi paramı kazanmaya başladım, tecrübe edindim. Çocuklarıma daha bilgili ve sosyal bir anne oldum" diyerek yaşadığı tecrübeyi paylaştı. Eşinin arka planda lezzeti sağladığını, ancak ön planda işletmeci olarak kendisinin bulunmasının müşteriler için önemli olduğunu belirten Erçift, "Müşteriler, burayı benim işlettiğimi öğrendiklerinde gurur duyuyorum. Kadının burada olması, güler yüzlülüğü ve sıcak ilişkileri sağlıyor. Hijyenik açıdan burayı çok benimsiyorlar" dedi.
6 yılda 20 kadına istihdam
Erçift, kadın müşterilerin ve çalışanların, iş yerinde bir kadın bulunmasından dolayı daha rahat olduklarını ifade etti. Erçift: "Kadınlar her zaman her yerde rahat çalışamıyor. 13 çalışanımdan 5'i kadın. 6 yıl içinde 20 kadına istihdam sağladım. Kadınlar çalıştıkça kendilerine olan saygı ve güvenleri artacaktır. Kendi ayakları üzerinde durabilecek, kendilerini ifade etmeye başlayacaklardır" dedi.
Kadınlara tavsiyelerde bulunan Erçift, "Kadınlar öncelikle kendi ayakları üzerinde durmalı. Okuyabiliyorlarsa okusunlar, okuyamıyorlarsa kendilerini geliştirsinler. Kitap okusunlar. Çalıştıkları yere huzur ve güven verirler. Kadının elinin değdiği yer güzelleşir" ifadelerinde bulundu.