Diyarbakır’da ev almayı düşünenlere müjdeli haber: Kredi faizlerinde kademeli düşüş

Ev almayı düşünen ve yüksek kredi faizleri nedeniyle bunu başka bahara bırakan vatandaşlar için müjdeli haber Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) geldi. Konut ve bireysel kredilere yönelik önemli bir düzenleme yapıldı.

AMİDA HABER – Diyarbakır’da da konut sahibi olmayı düşünenleri yakından ilgilendiren BDDK açıklamasına göre, kredi türleri için uygulanan ilave risk ağırlığını kaldırıldı. BDDK, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel ve konut kredilerine uygulanan ek risk ağırlıklarını kaldırarak kredi maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Bu önemli düzenlemeyle birlikte, bankaların kredi faiz oranlarının da düşeceği öngörülüyor.

Önceki BDDK kararı faiz artışına neden olmuştu

Uzmanlar, BDDK’nın bankaların kredi verme kapasitelerini sınırlamak amacıyla risk ağırlıklarını artırdığını ancak bu durumun kredi faizlerinde artışa yol açtığını ve kredi talebini sınırladığını ifade ediyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte ise bu risk ağırlıkları kaldırıldığından, bankaların maliyetleri azaldı ve bu durum, kredi faiz oranlarının düşmesine zemin hazırlayabilir.

Kademeli düşüş bekleniyor

Kredi faizlerindeki düşüşün kademeli olacağını değerlendiren uzmanlar, şu anda konut yüzde 2.79 seviyesine kadar gerileyen konut kredisi faiz oranlarının kademeli olarak daha da düşeceğini belirtiyor.

Ekonomistlerin ortak kanısı, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşu devam ettiğinden, faizlerdeki düşüşün gelecek yılın ilk çeyreğinde başlaması öngörülüyor.

Karar Diyarbakır'da konut satışlarını nasıl etkileyecek?

Diyarbakır’daki emlak sektörü temsilcileri konut kredisi faizlerinin yüksek olması nedeniyle uzun süredir sektörün durgun olduğunu belirtiyor. Ancak BDDK’nın önemli bir maliyet oluşturan risk ağırlıklarını kaldırması kararının Diyarbakır'da konut satışlarını arttıracağını ifade ediyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri