Maruz kalınan travmatik olaylar çoğu çocuğun korkmasına kaygılanmasına neden oluyor. Kimi çocuk bunu dışa vururken bazı çocuklar hislerini tam anlamıyla ifade edemiyor ve bu çocuklarda uyku problemi ani öfkelenme gece terörü ve yeme bozukluğu gibi durumlara sebep olabiliyor.
Narin’in vahşi bir şekilde katledilmesi, Sıla bebeğin yaşadığı travma hepimizi derinden sarstı ister istemez anne babaların haberleri takip ederken yoğun kaygılar duyması çocukların hissettiği korkuyu daha çok artırıyor
Bu sebeple çocukların bu haberlere fazla maruz kalmamalarına dikkat edilmesi gerekir.
Bu tarz durumların yaşanabildiği bu ülkede çocukları gerçeklerden uzak tutamayız bu sebeple daha açıklayıcı ve doğru olanı çocuğa aktarmak hem size güven duymasını sağlar hem ebeveynlerin kaygılandıran durumlarla ilgili açıklayıcı konuşması çocukları rahatlatır, bu tür olayları normalleştirmelerinin önüne geçer.
Kaygılarıyla ilgili çocuğunuzla konuşurken yaşına göre anlayabileceği ifadeler kullanın.
Çocukların güven alanı aile ile başlar bu sebeple çocuğunuzla iletişimde olmak güven duygusunu artırır.
Toplumda şiddetin artışı doğru bir şekilde ele alınmazsa, çocuklar şiddeti bir çözüm yolu olarak görmeye başlayabilir.
Çocukların bu tür olaylar karşısında korku yaşaması gayet normaldir. Aileler, eğitimciler, çocuklara şiddetin asla kabul edilemez olduğunu, empati ve sevgiyle daha güvenli bir dünya inşa edilebileceği söylenmelidir.
Kendilerini savunmanın, tehlike anında bağırmanın, sizinle her şeyi paylaşmaları gerektiğini anlatın.
Sizin tedirgin olmanız direk çocuğa yansır bu sebeple rutinlerinizi bozmadan korku ve endişenizi onlara yansıtmadan normal hayata devam etmek önemlidir.