Bitlis’in Kef Kalesi’nde 49 “fil ayağı” gün yüzüne çıkarıldı

Bitlis’in Kef Kalesi’nde 49 “fil ayağı” gün yüzüne çıkarıldı

Kaynak:Anadolu Ajansı

Süphan Dağı eteklerinde yer alan tarihi Kef Kalesi’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Urartu Kralı II. Rusa tarafından inşa edilen kale, arkeologların çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor.

AMİDA HABER – Bitlis’te Van Gölü’ne hâkim bir tepede, Urartuların önemli yapıları arasında gösterilen kalede, kazılar bu yıl özellikle salon kısmında yoğunlaştırıldı. Çalışmalar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun’un bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.

kef-kalesi-4.jpg

Çalışmalar Urartu izlerini ortaya çıkarıyor

2021 yılından bu yana süren çalışmalarda, "Urartu mavisi" olarak bilinen boya izlerine rastlanmış ve şimdiye kadar 49 adet “fil ayağı” olarak adlandırılan sütun tabanı gün yüzüne çıkarılmıştı. Arkeologlar, bu dev salonun Urartu döneminde büyük ziyafetlerin düzenlendiği bir alan olduğunu değerlendiriyor. İçerideki mutfak bölümünde bulunan kemik kalıntıları ve diğer arkeolojik bulgular da bu görüşü destekliyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. İsmail Coşkun, bu sezon 18 kişilik uzman bir ekip ile çalıştıklarını belirterek, “Hedefimiz, salonun tamamını ortaya çıkarmak. Bu yapı, Urartu mimarisine dair önemli ipuçları sunuyor,” dedi.

kef-kalesi.jpg

‘Yeni bir cazibe merkezi olabilir’

Ayrıca kazı ekibinde yer alan Hakkari Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Tanyürek ise, “Tanrı Haldi figürlerinin Peru ve Bolivya’daki bazı arkeolojik sembollerle örtüştüğünü fark ettik. Peru’nun turizmdeki başarısı, bu bölgenin de benzer bir cazibe merkezi olabileceğini düşündürüyor” şeklinde konuştu.

kef-kalesi-3.jpg

‘Göbeklitepe’den daha eski yerleşim izleri barındırıyor’

Kazılara destek veren Adilcevaz Belediye Başkanı Abdullah Akbaba da bölgenin taşıdığı tarihsel ve kültürel öneme dikkat çekerek, “Kef Kalesi, dünya çapında ilgi görebilecek bir potansiyele sahip. Kale yapısında kullanılan ve bölgeyle ilgisi bulunmayan 10-15 tonluk kesme bazalt taşların buraya nasıl taşındığı hâlâ gizemini koruyor. Bu durum, yapıyı Mısır Piramitleri ile benzer kılıyor. Ayrıca, ilçemiz Urartuların başkentlerinden biri olarak Göbeklitepe’den bile daha eski yerleşim izleri barındırıyor,” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.