Roboski’ye 11 yıldır adalet gelmedi!

Roboski’ye 11 yıldır adalet gelmedi!
Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 kişinin ölümünün üzerinden 11 yıl geçti. 11 yılda failler ne tespit edildi ne de yargılanabildi.

AMİDA HABER- Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu ve Gülyazı köyü sakinlerinden oluşan sınır kaçakçılarının savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitirmelerinin üzerinden 11 yıl geçti. Kamuoyunun “Roboski katliamı” olarak bildiği olayda 17'si çocuk 34 kişi yaşamını yitirdi. 11 yılda sorumlular ne tespit edildi ne de yargılandı.

Askeri savcılık dosyayı kapattı

34 kişinin bombardıman sonucu yaşamını yitirmesinin ardından, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak bu soruşturma da uzun sürmedi. Haziran 2013'te “görevsizlik kararı” vererek, dosyayı askeri savcılığa sevk etti.

uludere-aileler.jpg

Askeri savcılık da Ocak 2014'te şüpheli olarak adı geçen 5 askerin “kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren bir sebep bulunmadığı” kanaatine vararar kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

AİHM reddetti

Askeri savcılığın kararından sonra, 261 kayıp yakınının vekaletini alan avukatlar, 18 Temmuz 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yaptı. Başvuruda iki başvurucunun eksik çıkan belgelerinin tamamlanması istendi ancak başvuru “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle reddedildi. Bu ret kararı, AİHM'nin ret kararına da gerekçe oldu ve mahkeme, iç hukuk yolları tüketilmediği için dosyayı kabul edilemez buldu. Böylece yapılan bu başvurularla Roboski Davası için hukuki yollar kapanmış oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.