Van’da Kürt Dil Sempozyumu: Anadilinde konuşan psikolojik olarak daha rahat hissediyor

Van’da Kürt Dil Sempozyumu: Anadilinde konuşan psikolojik olarak daha rahat hissediyor
Eğitim Sen Van Şubesi’nin öncülüğünde düzenlenen 1. Kürt Dil Sempozyumu’nda konuşan dilbilimci Sami Tan, “Yapılan araştırmalarda insanlar kendi dillerinde konuştuklarında kendilerini psikolojik olarak daha rahat hissettiğini ifade etmiştir” dedi.

AMİDA HABER- Eğitim Sen Van Şubesi’nin düzenlediği 1. Kürt Dil Sempozyumu başladı. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda iki gün sürecek olan sempozyumda, "politika, planlama, eğitim ve hukuki statü" konuları ele alınacak.

‘Anadilimizi yaşam diline çevirmemiz gerekiyor’

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Van Şubesi Kürtçe Dil Komisyonu Sözcüsü Lokman Babat, “Türkiye’de eğitim alanında onlarca sendika var ama anadilinde eğitimi savunan tek sendika Eğitim Sen’dir. Dil mücadelesi bizim için önemli bir alandır ama anadilinde eğitimi bu yüzyılda halen talep etmek utanç vericidir. Anadilimizi yaşam diline çevirmemiz gerekiyor. Bunun için mücadeleyi daha da büyütmek gerekiyor” dedi.

‘Kürtçenin siyaset dili olması’

Sempozyumun onur konuğu İbrahim Sungur, Kürtçenin siyaset dili olmasının önemine vurgu yaptı. Sungur: “Dilini konuşmayan ve bunun için mücadele etmeyen özgür yaşayamaz. Bugün medreseler ve tarikatlar açılıyor ama oralarda bile Türkçe konuşma şartı getiriliyor. Dil için en önemli şey Kürtçenin siyaset dili olmasıdır. Bunu hayata geçirebilirsek çok önemli bir adım atmış oluruz” diye konuştu.

‘Dili yaşatacak olan toplumun kendisidir’

Asimilasyon politikalarına karşı dili yaşatacak olan toplumun kendisidir diyen dilbilimci Samî Tan: “Bir dili öldürmek jenosittir. Jenosit durumu Kürtler başta olmak üzere birçok topluluk üzerinde denendi. Dil asimilasyonu insanlık suçu değil, insanlığa karşı bir suçtur. Yapılan araştırmalarda insanlar kendi dillerinde konuştuklarında kendilerini psikolojik olarak daha rahat hissettiğini ifade etmiştir. Tüm asimilasyon politikalarına karşı dili yaşatacak olan toplumun kendisidir. Toplum kendisini örgütlerse hiçbir devlet aygıtı o dili unutturamaz. Dilimizin kaderi ve geleceği bizim elimizdedir” ifadelerinde bulundu.(Kaynak:MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.