15 Barodan Kürtçe açıklaması: Yazıların silinmesi barışa darbe vuruyor

15 Barodan Kürtçe açıklaması: Yazıların silinmesi barışa darbe vuruyor

Kaynak:Basın Bülteni

Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman’da yollara yazılan Kürtçe uyarı yazılarının silinmesine ilişkin 15 barodan ortak açıklama geldi. Barolar yazıların silinmesi tutumunun barışa darbe vurduğunu belirtti.

AMİDA HABER- Van, Diyarbakır ve Mardin’de Kürtçe Trafik yazılarının Valilik tarafından silinmesine ilişkin 15 bölge barosundan yapılan ortak açıklamada “Kürtçe milyonlarca yurttaşın anadilidir” denilerek, uygulamadan vazgeçilmesi ve uygulamayı gerçekleştiren kişiler hakkında idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısı yapıldı.

‘Polis gözetiminde siliniyor’

2024/06/22/baro-suc.jpeg

15 barodan yapılan ortak yazılı açıklamada, Kürtçe yaya yazılarının silinmesinin toplumsal yaşam kültürüne zarar verdiği vurgulanarak; “ Son günlerde, Diyarbakır, Van, Batman ve Mardin illerinde Belediyelerin sorumlu oldukları yolların yaya geçitlerinde Kürtçe yazılan trafik uyarılarının kolluk kuvvetlerinin gözetiminde sivil kişilerin müdahalesiyle yada Karayolları Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından silindikleri anlaşılmıştır. Bu kentte yaşayan insanların ana dillerinde trafik uyarı ve işaretlerinin olması düzenlemenin amacını sakatlamaktadır.” denildi.

‘İdari soruşturma yürütülmeli’

Açıklamanın devamında toplumsal yaşama vurgu yapan barolar, bu tutumun barışa darbe vurduğunu belirtti. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi; Bu talihsiz yaklaşım ülkemizde yaşayan milyonlarca Kürdün varlığına ve diline karşı oluşan tahammülsüzlüğün başkaca ifadesidir. Kürtçe milyonlarca yurttaşın anadilidir. Bu tutum birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Uygulamadan vazgeçilmesi ve uygulamayı gerçekleştiren kişiler hakkında idari soruşturmanın yürütülmesini talep ediyoruz.

2024/05/21/kurtce-cizgiler.jpg

Adıyaman Barosu

Ağrı Barosu

Batman Barosu

Bingöl Barosu

Bitlis Barosu

Dersim Barosu

Diyarbakır Barosu

Hakkari Barosu

Kars Barosu

Mardin Barosu

Muş Barosu

Siirt Barosu

Şanlıurfa Barosu

Şırnak Barosu

Van Barosu

Diyarbakır Barosu iptal davası açmıştı

Öte yandan Diyarbakır Barosu, Van, Diyarbakır, Mardin ve Batman’da yollara yazılan Kürtçe uyarı yazılarının silinmesine dayanak oluşturulan İçişleri Bakanlığı’nın kararına karşı, yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açmıştı.

Diyarbakır Barosu iptal davası açtığını duyurarak şu ifadelere yer vermişti: “Baromuzca, son günlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman illerinde, yaya yollarına yazılan Kürtçe "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazılarının silinmesine dayanak oluşturan İçişleri Bakanlığının 26 Temmuz 2024 tarih ve E-23635644-249- 79365 sayılı kararına karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmıştır.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.