160 ton bal hasat edilecek

160 ton bal hasat edilecek

Kaynak:Anadolu Ajansı

Iğdır ile Ağrı sınırlarında bulunan Aras Dağları’nın yüksek rakımlı yaylalarında bu yıl bol yağmurlu geçen mevsim sayesinde organik bal üretimi rekor seviyelere ulaştı. Üreticiler, 160 ton bal hasadı yapmayı öngörüyor.

AMİDA HABER- Türkiye’nin en doğusundaki Aras Dağları’nda bal hasadı dönemi başladı. Iğdır ile Ağrı sınırlarında yer alan ve yaklaşık 2 bin 500 metre rakımda bulunan yaylalarda, bu yıl bol yağmurlu geçen ilkbahar ve yaz mevsimiyle birlikte çiçeklenen bitki örtüsü, bal üretimini olumlu etkiledi. Arı kovanlarından alınan ilk hasatlar, bu yıl bal üretiminin artacağına işaret ediyor.

08-2024-15082024-aras2.jpg

Bal üreticileri sezonun ilk hasadını gerçekleştirdi

Iğdır Arıcılar Birliği Başkanı Hüccet Şabahat, bölgedeki üreticilerin organik bal üretimi yaptığını belirterek, “Iğdır genelinde yaklaşık 33 bin aktif arı kovanımız bulunuyor. Geçen yıla nazaran bu yıl bal üretiminin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 160 ton bal üretileceğini tahmin ediyoruz,” dedi.

08-2024-15082024-aras1.jpg

Bu yılki bol yağış, bal verimini artırdı

Üretici Önder Tokaç ise yaklaşık 10 yıldır Tuzluca’nın yüksek rakımlı yaylalarında arıcılık yaptığını ve bu yıl bal üretiminin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu vurguladı. “Havaların bol yağışlı geçmesi, bal üreticileri için oldukça faydalı oldu. Bu yıl bereketli geçti ve ürettiğimiz ballara laboratuvar analiziyle yüzde 100 organik olduğunu gösteriyoruz. Karakovan, süzme ve normal kovan olmak üzere üç çeşit bal üretiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.