7 bin yıllık hayvan figürlü mühürler bulundu

7 bin yıllık hayvan figürlü mühürler bulundu

Kaynak:Anadolu Ajansı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü'nde, üzerinde hayvan motifleri bulunan 7 bin yıllık iki mühür bulundu. Bu mühürler, höyükte bugüne kadar keşfedilen en eski mühürler olma özelliğine sahip.

AMİDA HABER- UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Malatya'nın Arslantepe Höyüğü'nde, taş ve kemikten yapılmış, üzerinde hayvan motiflerinin yer aldığı 7 bin yıllık iki mühür bulundu. Bu mühürler, höyükte bugüne kadar keşfedilen en eski mühürler olarak tarihe geçti.

07-18-10-malatyahoyuk.jpg

Arslantepe, Fırat Nehri'nin batı kıyısında, şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan ve yüksek tarım potansiyeli ile sulak alanları sayesinde tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı'na kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan höyük, bu yılki kazılarda önemli buluntulara ev sahipliği yaptı.

07-18-10-aa-35478755.jpg

Geçen yıl yapılan kazılarda, Geç Kalkolitik Dönem tabakasında bulunan iki mühür, milattan önce 5 binli yıllara tarihlendiriliyor. Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, mühürlerin üzerindeki hayvan figürlerinin, höyüğün diğer buluntularından stil olarak farklı olduğunu belirtti. Restelli, "Mühürlerin tarihini anlamak için stil analizleri yaptık. Bu mühürlerin daha eski dönemlere ait olduğunu, milattan önce 5 bin yıllarına tarihlendirilebileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

07-18-10-aa-35478761.jpg

Restelli, kemik mühürde keçi veya keçiye yakın bir hayvan figürü, taş mühürde ise köpek ya da köpeğe yakın bir hayvan figürü olduğunu ifade etti. Geç Kalkolitik Dönemde bu tür figürlere Kuzey Mezopotamya ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde rastlandığını belirten Restelli, bu mühürlerin Arslantepe'deki en eski örnekler olduğunu vurguladı.

thumbs-b-c-243ce5f4fb3f1864f4b966fee673400f.jpg

Arslantepe'de yapılan kazılarda, mühürlerin bulunduğu tabakaların tarihlerinin daha eski olduğu ve höyüğün daha derin katmanlarında da daha eski mühürlerin bulunabileceği öngörülüyor. Restelli, ayrıca bulunan taş mühürle benzer bir örneğin Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde bulunduğunu ve kemik mühürle benzerlerinin Kuzey Irak'taki Tepe Gawra ve Tell Zeidan'da bulunduğunu ekledi. Bu buluntular, Arslantepe'nin tarihsel önemini ve bölgesel bağlantılarını ortaya koyuyor.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.