Deprem boşanmaları arttırdı

Deprem boşanmaları arttırdı
Depremin vurduğu bölgelerde evlilikler de olumsuz etkilendi. Adıyaman Barosu avukatlarından Özge Önge Yumuşak'a göre, 6 Şubat depremi sonrasında eşler arasında tahammülsüzlük arttı, bu da boşanma davalarının sayısına yansıdı.

Deprem boşanmaları arttırdı! Depremin vurduğu bölgelerde evlilikler de olumsuz etkilendi. Adıyaman Barosu avukatlarından Özge Önge Yumuşak'a göre, 6 Şubat depremi sonrasında eşler arasında tahammülsüzlük arttı, bu da boşanma davalarının sayısına yansıdı.

Kahramanmaraş merkezli depremler, etkilenen bölgelerde evlilikleri de vurdu. Adıyaman Barosu avukatlarından Özge Önge Yumuşak, deprem sonrasında yaşanan olumsuzlukların aile birliğini de etkilediğini, bunun boşanma sayısında artışa neden olduğunu söyledi.

9. Köy’e açıklamalarda bulunan avukat Yumuşak, vatandaşları maddi ve manevi açıdan etkileyen depremin, pek çok kişi açısından hayatı dayanılmaz kıldığını, bunun da eşlerin birbirlerine karşı tahammülsüzlüğünü arttırdığını söyledi:

“6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası Adıyaman başta olmak üzere toplam 11 ildeki vatandaşlar maddi ve manevi açıdan derinden etkilenmişlerdir. Bu durum insanların psikolojisini olumsuz yönde etkilemiş, hayatı daha çekilmez ve baş edilemez hale getirmiştir.

Bu durum elbette aile birliğinin bozulmasına sebep olmuş ve büyük ölçüde boşanma davalarını etkilemiştir. Deprem sonrası oluşan boşanma davalarının çoğu; depremin etkilerinden kaynaklanan, eşlerin ruh sağlığı olarak çöküntü içerisine girmesi, birbirine karşı olan saygının ve tahammülün ortadan kalmasından kaynaklıdır."

Diyarbakır’da rekor: 4 ayda 420 kadın boşanmak için yardım istedi!

Yaşanan doğal afetin kişilerde şok, şaşkınlık, öfke, çaresizlik, güçsüzlük, güven kaybı gibi duyguları ortaya çıkardığına dikkat çeken Yumuşak, “Aile kavramının temelinde güven yatar. Eşlerin deprem sonrası birbirine güveni önemli ölçüde azalmıştır.

Ayrıca konutların yıkılması ve buna bağlı olarak yaşamın daha dar alanlarda olunması kişilerin öfke problemini ortaya çıkarmış ve kavgalar artmıştır. En ufak sorunda tartışmalar büyümüş, depremden kaynaklı yaşanan sorunlar sebebiyle bile

sürekli tartışmalar yaşanmaktadır. Bu öfke probleminin Covid-19 virüsünden kaynaklı pandemi sürecinde temelleri atılmış ve 6 Şubat depremi artık kişilerin psikolojik olarak son noktası olmuştur” dedi.

Boşanma davalarında tarafların çoğunlukla “Depreme kadar aramız iyiydi, deprem sonrası sürekli kavga etmeye başladık” gibi söylemlerde bulunduklarını da aktaran Avukat Yumuşak, “Ayrıca ekonominin kötüye gitmesi parasal olarak sıkıntılara yol açmış ve eşlerde huzursuzluğa neden olmuştur. Bu durum boşanmaların daha da artmasına neden olmuştur” diye konuştu.

Avukat Yumuşak, avukatların boşanma isteğiyle gelen tarafları psikoloğa yönlendirmesi ile boşanmaktan vazgeçen çiftler olduğunu da vurguladı: “Eşler depremden olumsuz olarak etkilendikleri için tartışmaların ve yaşanan kavgaların bilincinde değildir.

Ayrıca toplumun dayattığı psikolojik baskılar sonucu eşler çift terapisine gitmenin ayıp olduğunu düşünmektedirler. Kanaatimizce evlilik birliğinin bozulmaması için ailelere çift terapisinin önerilebileceği ve gitmeleri için teşvik edilmeleri gerektiği yönündedir.“

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.