Dünya kayısı başkenti Malatya'da hasat zamanı
Dünya kayısı başkenti Malatya'da hasat zamanı
Başta Malatya olmak üzere bölge illerine ve ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan ve dünyanın 110 ülkesine ihracatı yapılan Malatya kayısısının hasadına başlandı.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Doğanşehir yolu üzerinde bulunan bir bahçede düzenlenen 'Kayısı Hasat Programı'na, Vali Ersin Yazıcı ile il protokolü katıldı.
"Gün geçtikçe işçi sayımız azalıyor. Gençlerimiz, tarım ve hayvancılıktan uzaklaşıyor!"
Programın açılış konuşmasını yapan Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç, "Şu anda öyle bir noktaya geldik ki, eğer tarım teknolojilerini devreye sokmazsak işçiyle bu yükü kaldırmamız mümkün değil. Çünkü gün geçtikçe işçi sayımız azalıyor. Gençlerimiz, tarım ve hayvancılıktan uzaklaşıyor. Tarım ve hayvancılıktaki yaş ortalamamız 58. Onun için hassas ürün olan ve 15 gün içinde hasadı mecbur olan bu kayısı ürünümüz için teknolojilerden faydalanmamız lazım" diye konuştu.
"Son 8 yılda yaklaşık 800 bin ton kuru kayısı rekoltesine ulaştık"
Son sekiz yılda yaklaşık 800 bin ton kuru kayısı rekoltesine ulaştıklarını kaydeden Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Bu 800 bin tonun 760 bin tonu ihracatta geri kalanını da iş piyasada toplumun, milletin ve dünyanın dört bir yanındaki insanların damak tatlarıyla buluşturduk. Ve bununla beraber de ülke ekonomisine, bölgeye ve Malatya'ya yaklaşık 3 milyar dolar gelir sağlamış olduk. Bu anlamda tarladan sofraya kadar olan bölümde emeği geçen üreticilerimize bu ürünü de dünyanın dört bir yanına ihracatını gerçekleştiren yatırımcılarımıza, ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Bu yıl özellikle üretim miktarımızın yüksek olması önceki yıllara göre bizi çok daha heyecanlandırıyor. Ve bu yıl İnşallah şu anda devam eden yaş kayısı ihracatımızla beraber yine 1 Ağustos itibariyle de yeni mahsulle kuru kayısı ihracatımızda dünyanın 110 ülkesi üzerindeki her bölgeye her alana gitmek için oradaki tüketicilere ulaştırmak için İnşallah gayret edeceğiz" dedi.
"Malatya'da yaklaşık 40 bin üreticimiz kayısı üretimi yapmakta ve 200 binin üzerinde kişi geçimini bu sektörden sağlamaktadır"
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 550 bin hektar alanda yaklaşık 4 milyon ton kayısı üretiminin yapıldığını belirten Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, "Kayısı üretimi açısından hem alan olarak hem de üretim miktarı olarak Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'deki yaklaşık 16 milyon kayısı ağacının yarısından fazlası Malatya'mızda bulunmakta. Ve bu sayı her yıl giderek artmaktadır. Özellikle Malatya'mızda aynı zamanda başta kayısı fidanı olmak üzere birçok çeşit sertifikalı fidan üretiminde de Türkiye'de Malatya'mız ilk 3-5 sırada bulunmakta. Bu nedenle de gittikçe, özellikle kayısı ve diğer meyve çeşitleri üretimimiz giderek artmaktadır. Kayısı yetiştiriciliği ilimiz ekonomisinde bilinen ve ticarete konu olan en önemli tarımsal ürünümüzdür. Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62'si, yaş kayısı üretiminin yüzde 38'i, kuru kayısı üretiminin yüzde 95'i ve dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55'ini Malatya'mız karşılamaktadır. İlimizde işlenen 280 bin hektar alanın yaklaşık 90 bin hektar alanında kayısı üretimi yapılmaktadır. Malatya'da kayısı iyi gelir getiren ve kurutularak değerlendirildiğinden uzun süre de depolama imkânı olması hasebiyle üreticilerin çoğunluğu tercihlerini bu yönde kullanmakta ve kayısı yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaktadır. Şu an Malatya'mızda yaklaşık 40 bin üreticimiz kayısı üretimi yapmakta ve 200 binin üzerinde kişi geçimini bu sektörden sağlamaktadır" diye konuştu.
"Bize böyle bir nimeti verdiği için Allah'u Teala'ya hamd ediyoruz"
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Bu sene rekoltenin yüksek olması nedeniyle çiftçilerimizin yaşadığı heyecanı görüyoruz. Bunun da ayrıca memnuniyeti var üzerimizde. Şimdi kayısı deyince Malatya, Malatya deyince kayısı akla gelir. Tabii sadece Türkiye'de değil artık dünyada kayısının başkenti Malatya. Bize böyle bir nimeti verdiği için Allah'u Teala'ya hamd ediyoruz. Gerçekten de gerek pandemi'de, gerek depremde tarımın ne kadar önemli olduğunu tarım içerisindeki bizdeki kayısının da ne kadar önem arz ettiğini hep birlikte müşahede etmiş olduk" ifadelerini kullandı.
"Rekolte çok oldu diye tüccarlarımız yan gelip yatmasın"
Depremlerde yaşanılan zorlu süreçlerden sonra, bu sene kayısının bol olması nedeniyle Malatyalıların yüzünün güldüğünü belirten Vali Ersin Yazıcı, "Malatya çiftçisi, başta kayısı olmak üzere ürettiği her ürünü Avrupa ve dünya standardına uygun olarak üretmelidir. Büyük oranda, Malatya çiftçimiz de bu standartlara uygun üretim yapmaktadır. En iyi kayısıyı Malatyalılar olarak biz üretmeliyiz. Herhangi bir ülkenin ürettiği kayısı, bizim ürettiğimiz kayısıdan kesinlikle daha kaliteli olamaz ve olmamalıdır. Geçen yıl 77 bin ton olan kayısı rekoltesi, bu yıl 107 bin 500 ton civarında bir rekolte tahminimizce yaklaşık 30 bin ton daha fazla üretim yapmış olacağız. Malatya çiftçisi ürünü, kayısıyı dünya standardında, Avrupa standardında hazırlayacak. Sizlere teslim edecek. Şimdi rekolte çok oldu diye tüccarlarımız yan gelip yatmasın lütfen. Pazarlamanın ne kadar zor olduğunu bende sizin kadar biliyorum. Ama işten para kazanan tüccarlarımızın da bu yıl, geçen yılın en az yüzde 25 fazlası bir ticaret hacmine ulaşmayı hedeflemelisiniz. Bu kıymetli değerimizin yakaladığı seviyenin aşağısına parasal olarak ta düşmemesi lazım. Valilik, İl Tarım ve diğer kuruluşlarımız olarak kayısı üretim ve ticareti noktasında çiftçilerimizin ve tüccarlarımızın her zaman yanında olacağız" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.