Karahantepe bölgesinde 11 bin yıllık tarihi kalıntılara ulaşıldı

Karahantepe bölgesinde 11 bin yıllık tarihi kalıntılara ulaşıldı

Kaynak:Anadolu Ajansı

Şanlıurfa'daki Karahantepe'de yapılan kazılarda 11 bin yıllık olduğu düşünülen koşan yaban eşeği figürüne rastlanıldı. Bulunan kalıntılar tarihe ışık tutacak.

AMİDA HABER - Şanlıurfa'nın Karahantepe bölgesindeki kazılarda, Neolitik döneme ait önemli bir bulguya ulaşıldı. 2024 yılı kazı çalışmalarında, "T" biçiminde 250'den fazla dikilitaşın bulunduğu Karahantepe'de, tabana döşeli taşlardan birinin üzerinde koşar vaziyette yaban eşeği figürü ortaya çıkarıldı. Bu bulgu, tarihe ışık tutacak nitelikte.

karahantepede.jpg

Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Taş Tepeler Projesi kapsamında Karahantepe'nin de içinde bulunduğu 10 farklı alanda kazı çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Kural: “"Bina zemine gömük, üzeri kısa bir taş duvar üzerine dal örgü bir çatı sistemine sahip. Zemini büyük yassı taşlarla döşediklerini anlıyoruz. Bu taş döşemelerinin içerisinde bazılarının içinde öğütme taşı olarak kullanıldığını ve bir tanesinin üzerinde de bir yaban eşeği motifiyle karşılaştık. Bu dönemin ikonografisinde belirleyici olan hayvanlar var. Bunları 2 kategoriye ayırıyoruz. Birincisi ürkütücülüğü vurgulanmış hayvanlar, bunları dikili taşlarda özellikle görüyoruz. Bir diğer grubu da kuşlar ve en çok tüketilen hayvanlar oluşturuyor ki bunların arasında ceylan başı çekiyor. Diğer tüketilen hayvanlar arasında yabani eşek de var. Bu hayvanların da o ürkütücü olanlara göre bu dönemde insanların çevresinde olan, tükettikleri, birlikte yaşadıkları hayvanlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu yabani eşek de benzeri bir şekilde o öğütme taşları olan bir tabanın içine yerleştirilmiş hareket halinde kazıma tekniğiyle yapılmış bir figür" dedi.

urfa-kazi-calismasi.jpg

Zemin büyük yassı taşlarla döşenmiş ve bazı taşlar öğütme taşı olarak kullanılmış. Bir taşın üzerinde ise, hareket halinde betimlenmiş yaban eşeği figürü bulundu. Karul, bu figürün Neolitik dönemin hayvan ikonografisinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Figür, özellikle çevrede yaşanan ve tüketilen hayvanlar arasında yer alıyor. Karul, bu dönemde karşılaşılan figürlerin, insanın çevresiyle olan ilişkisini ve sembolik anlamlarını aydınlatma açısından önemli olduğunu belirtti.

urfa-kazi.jpg

Karahantepe'de böyle hareketli bir yaban eşeği motifiyle karşılaşmanın, daha önce Göbeklitepe'de rastladığımız figürlerden farklı olduğunu ifade eden Karul, bu tür figürlerin, dönemin sanatçılarının becerilerini ve sembolik ifadelerini daha iyi anlamamıza yardımcı olduğunu belirtti. Şu anda kazı yapılan yapıların yaklaşık 11 bin yıl öncesine tarihlendiğini söyleyen Karul, bu mekanlarda bulunan hayvan betimlemeleri ve dikili taşların, dönemin günlük yaşamı ve sembolik yönleri hakkında bilgi verdiğini ekledi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum