Köye dönüşler hızlandı
Kaynak:Anadolu Ajansı
AMİDA HABER - Siirt'in Eruh ilçesinde yıllar önce kan davası ve bölgedeki çatışmalar nedeniyle terk edilen Kılıçkaya köyüne şu ana kadar 5 aile dönüş yaptı.
Siirt’te tayfi üzümünün hasadı yapıldı
Kılıçkaya köyünün sakinlerinden bazıları, 1977 yılı ve sonrasında kan davası nedeniyle köyü terk etti.Köy, 1987 yılında yaşanan çatışmalar nedeniyle tamamen boşaltıldı. Bölgede huzur ve güven ortamının tesis edilmesi ve Eruh Kaymakamlığının köye geri dönüşleri teşvik etmesiyle Kılıçkaya'ya dönüşler 2003 yılında başladı. Köylüler, yazın geldikleri köyden kışın ayrılıp şehirlerde yaşamaya devam etti.
Köye dönüşler 3 yıl önce başladı
Köyde 1977 yılında arazi anlaşmazlığı nedeniyle başlayan kan davası, 13 Ağustos 2015'te Eruh ilçesinde tarafların bir araya getirilmesiyle barışla sonuçlandı. Köye kalıcı dönüşler 3 yıl önce başladı. Bugüne kadar köye 5 aile kesin dönüş yaptı.
Hasmir (69) ve Emine Kaya (68) çifti de köye dönüş yapanlar arasında bulunuyor. Köyde 1974 yılında evlenen ve 2'si kız 3 çocuk sahibi olan Kaya çifti, 1977'de kan davası nedeniyle köylerini terk ederek Adana'ya yerleşmek zorunda kaldı.
'İnsanın baba toprağı gibisi yok'
Geçen yıl yerleştikleri köyde tek katlı ev yaptıklarını belirten Emine Kaya, "Küçük yaşlarda buradan ayrıldım. Adana'da ve Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşadım. Köyümüzde toprağımızı sürdük. Köyde yeni ev yaptık. Baba toprağını seviyoruz. Başka yerde insanın evi de olsa buralar baba toprağıdır. Köyümüzü seviyoruz" diye konuştu.
Köyde su sorunu var
Hasmir Kaya da köyün 1970'li yıllarda 80 haneli olduğunu, ilkokulu köyde okuduğunu söyleyerek, yıllar önce ayrıldıkları köylerine kalıcı olarak dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Kaya, "Köyde tek sıkıntımız su. O sorunun da giderilmesini istiyoruz. Köyümüzde huzurluyuz" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.