Maraş’ta 13 bin yıllık dikiş malzemeleri bulundu
Kaynak:Anadolu Ajansı
AMİDA HABER- Doğu Akdeniz'den Orta Anadolu'ya, Kafkas coğrafyasından Doğu Akdeniz'e geçiş noktasında yer alan Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda yürütülen kazı çalışmalarında, 13 bin yıllık olduğu tahmin edilen kemikten yapılmış toplu iğne ve dikiş iğnesi bulundu. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, Onikişubat ilçesine bağlı Döngel Mahallesi'ndeki Direkli Mağarası'nın, Kahramanmaraş'ın kültürel zenginlikler arasında önde gelen yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirtti.
13 Bin Yıl Öncesine Uzanan Tekstil Geleneği
Doç. Dr. Erek, yaklaşık 18 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında önemli bulgular elde ettiklerini ve Direkli Mağarası kazılarının, bölgesel anlamda kültürel aktarımın ne kadar yoğun olduğunu gösterdiğini vurguladı. Erek, "Bu yılki kazılarla M.Ö. 11 bin 500'lü yıllara kadar tarihlenen döneme rastladık. Bu dönemde, hayvan kemiklerinden yapılmış dikiş iğnesi ve toplu iğne gibi konfeksiyon aletlerine ulaştık. Bu bulgular, bölgedeki tekstil ve konfeksiyon faaliyetlerinin kökenlerinin ne kadar eskiye dayandığını kanıtlıyor" dedi.
Yabani Hayvanların Kullanımı
Erek, mağaradaki yabani koyun ve keçi tüketimine dair önemli deliller bulduklarını, bu hayvanların ip veya benzer unsurların kaynağı olarak kullanıldığını düşündüklerini ifade etti. Erek, "Bu döneme ait görsel bir ikonografi henüz bulunamadı, ancak bu bulgular dolaylı yoldan Maraş'taki tekstilin ve konfeksiyonun varlığını bize kanıtlıyor" diye ekledi.
Kültürel Aktarımın Sürekliliği
Direkli Mağarası'ndaki kazılar, kültürel aktarımın tarih boyunca hiç değişmediğini ve Kahramanmaraş'ın tekstil ve konfeksiyon konusundaki geleneklerinin çok eskiye dayandığını ortaya koyuyor. Tunç Çağı'ndan Roma ve Selçuklu dönemlerine kadar bu bölgede tekstille ilgili işlerin yapıldığı bilinirken, seramiklerde görülen motifler de bu tür bir tekstil ve örgünün kanıtlarını taşıyor. Doç. Dr. Erek, "Kahramanmaraş'ın kültürel kökeni bu topraklara aitse, geçmişte de aynı önemin verilmiş olması kuvvetle muhtemeldir" diye belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.