Siirtli çiftçiler asırlık mesleklerini sürdürüyor

Siirtli çiftçiler asırlık mesleklerini sürdürüyor
Siirtli çiftçiler, atalarından kendilerine yaklaşık bir asırdır miras kalan çeltik üretimini dağlarla çevrili tarlalarda sürdürmeye devam ediyor.

AMİDA HABER - Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı kırsal Sit Mahallesi'nde, 45 hanenin 30'u, imece usulü ve geleneksel yöntemlerle ürettikleri pirincin bir kısmını kendi ihtiyaçları için kullanırken, bir kısmını da ev ekonomisine katkı amacıyla satışa sunuyor.

centik4.jpg

Mahalle muhtarı ve üretici Sabahattin Dizek, mahallenin coğrafi konumu dolayısıyla tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığını belirtti. Özellikle çeltik üretiminin köklerinin atalarından gelen bir meslek olduğunu vurgulayan Dizek, "Bu mesleği yaklaşık 100 yıldır sürdürüyoruz. Mahallemiz bol suya sahip olduğu için çeltik üretiminde herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.

centik2.jpg

Çeltik üretiminin hikayesi

Çeltik üretiminin zahmetli ve maliyetli bir iş olduğunu dile getiren Dizek, buna rağmen geleneği gelecek nesillere aktarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti. "Sonbaharda biçtiğimiz çeltikleri Diyarbakır'a gönderiyoruz. Orada değirmende ayıklanıp satışa sunuluyor. Bazıları ise köye geri getirilip kullanılıyor" şeklinde konuşan Dizek, üretimin geleneksel yöntemlerle yapıldığını vurguladı.

centik3.jpg

İhsan Dizek ise babasından öğrendiği çeltik üretimini 20 yıldır sürdürdüğünü belirterek, mahalle yakınlarında imece usulüyle 30 dönümlük bir alanda çeltik ekimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Dizek, "Üretimimiz köyde dayanışma ve bereketin simgesi olarak görülüyor. İlk olarak traktörle tarlayı sürüyoruz, ardından su bırakıp tekrar sürüyoruz. Daha sonra küreklerle düzenleme yapıyoruz ve çeltik ekimini gerçekleştiriyoruz. Eylül ayında hasat zamanı geldiğinde ise biçim işlemi yapıyoruz" dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.