Siirt'te iskambo pekmezinin startı verildi

Siirt'te iskambo pekmezinin startı verildi

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Ormanbağı köyünde iskambo pekmezinin startı verildi

AMİDA HABER - Siirt'te köy halkının geçim kaynağı olan ve geleneksel yöntemlerle üretilen iskambo pekmezi, bağlarda yetişen kaliteli üzümlerden yapılıyor.

pekmez1.png

Toplanan üzümler önce sıkılarak suyu çıkarılıyor, ardından bu su büyük kazanlarda kaynatılarak fermente ediliyor. Fermentasyon sırasında, meşe odunundan elde edilen kül ekleniyor. Soğuduktan sonra süzülen karışım, tekrar ateşe alınarak uzun süre kaynatılıyor ve sonunda pekmez haline getiriliyor.

500 derecede kaynatıyoruz

pekmez4.png

Pekmez yapımını anlatan üretici Mahmut Tanrıyatapan; ‘'Önce üzümleri ezerek suyunu çıkarıyoruz. Ondan sonra öndeki kazana alarak kaynatıyoruz. Üzerinde oluşan köpüğü alarak sürahilere bırakıyoruz. Sürahilerden süzerek buraya getirip tekrar yaklaşık bin 500 derecede kaynatıyoruz.'' dedi.

200 yıldır yapıyoruz

pekmez2.png

Pekmezin mayasına meşe odunu külü kattıklarını belirten üretici Tanrıyatapan; Pekmezin mayasında kül olmasa pekmez temiz gelmez ve süzülmez bulanık kalıyor. Yaklaşık 200 yıldır burada pekmez yapıyoruz. Doğaldır, hiçbir ilaç ve katkı maddesi kullanmıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.