VİDEO - Tagar Çayı’nda HES krizi: Çemigezek halkı ayakta

VİDEO - Tagar Çayı’nda HES krizi: Çemigezek halkı ayakta

Kaynak:Munzur Press

Dersim’de bulunan Tagar Çayı’nda yapılmak istenilen “Çemişgezek Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Kapasite Artış Projesi” bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanırken projenin tarihi yapıları ve koruma altındaki türleri tehdit edeceği öngörülüyor.

AMİDA HABER - Dersim’in Çemişgezek ilçesinde bulunan tarihi Tagar Köprüsü ve Urartu İn Delikleri (Derviş Hücreleri) HES yapımıyla gündemde. Er İdare Turizm İnşaat tarafından “Çemişgezek Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Kapasite Artış Projesi” çalışması başlatıldı. Çemişgezek halkı projeye tepki gösterirken, inşaat çalışmaları ise yasa göz ardı edilerek sürmekte.

‘ÇED sürecinin iptal edilmesi gerekiyor’

Konu hakkında Munzur Press’e açıklamalarda bulunan Av. Barış Yıldırım, 2873 sayılı Çevre Kanunu’nun 10. Maddesini gerekçe göstererek projenin mevzuata aykırı olduğunu belirerek, “Aşamasına bakılmaksızın derhal ÇED sürecinin iptal edilmesi gerekiyor. En büyük gerekçemiz ülkemizin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek2 listesine göre; Kesin koruma altında bulunan yaban keçisi ve su samuru gibi canlı türlerinin bölgede yüksek miktarda habitat bulmasıdır” dedi.

‘Tagar ekosistemi korunmalıdır’

tagar1.jpeg

Bölgede 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre tescillenmiş tarihi yapıların olduğun söyleyen Yıldırım, “Urartu İn Delikleri ve Tagar Köprüsü bölgedeki tarihi yapılar arasındadır. Projenin Çemişgezek halkı açısından herhangi bir kamu yararı bulunmuyor. Buradaki üstün kamu yararı Tagar Çayı’nın korunmasıdır. Tagar Çayı özgür akmalı ve Tagar ekosistemi korunmalıdır” şeklinde konuştu.

‘Gerekli başvurular yapıldı’

tagar2.jpeg

Açıklamasının devamında Tagar Çayı’nda HES projeleri yerine doğal sit alanı olarak ilan edilip korunması gerektiğini belirten Yıldırım, “Tagar Çayı, 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmesi için mevzuattaki tüm kriterleri taşıyor. Projenin ÇED süreci tamamlanmadan, ÇED kararı verilmeden şu an alanda inşai faaliyet başlamış durumda. Bu faaliyetlerin durdurulması için gerekli başvuruları yaptık” diye konuştu.

Tagar köprüsünün tarihçesi

tagar3.jpeg

Tagar köprüsü, Tagar Çayı üzerinde bulunuyor. Osmanlı dönemine ait olan köprü 1807 yılında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmış ve 1902 yılında Diyarbakır Valisi Akif Paşa tarafından yeniden restore edilmiş. Tarihi köprü; tek sivri kemer, yan duvarlar, dolgu malzemesi ve üst kısımda bulunan korkuluklardan oluşurken, 4.2 m genişliğe ve 45 m uzunluğa sahip.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.