Diyarbakır Kent Konseyi seçime gitti: İşte yeni yönetim

Diyarbakır Kent Konseyi seçime gitti: İşte yeni yönetim

Kaynak:Basın Bülteni

Diyarbakır Kent Konseyi 29. Olağan Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Serra Bucak ve Doğan Hatun, Kent Konseyinin yeni eş başkanlığına seçildi.

AMİDA HABER - Diyarbakır Kent Konseyinin 29. Olağan Toplantısı, Kültür ve Kongre Merkezinde yapıldı. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, ilçe belediye eş başkanları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Barosu, siyasi parti, Barış Anneleri Meclisi, kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile akademisyenler ve muhtarlar katıldı.

Toplantının divan başkanlığına Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, üyeliklere ise Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Rıza Polat seçildi.

diyarabkir-kent-konseyi-basladi-001.jpg

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, kayyımlarla kentin ortak bilincini ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ve kent dinamiklerinin kararlardan uzak tutulduğunu söyledi.

Eş Başkan Bucak: Birlikteliğin olması bize güç veriyor

serra-bucak.jpeg

Toplantıda konuşan Eş Başkan Serra Bucak, bu kentin bir hafızası, bir demokrasi kültürü, bir dayanışma kültürü ve bunu devam ettirmek için bir inancı ve birlikteliğin olması gerçeğinin kendilerine ayrıca güç verdiğini belirtti. Göreve başladıkları üç aylık dönemde Kent Konseyi’ni toplamak için Eş Başkanlar olarak Büyükşehir Belediyesi adına çağrı yaptıklarını ifade eden Bucak, toplantının gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

‘Bize düşen görev kenttin ihtiyaçlarına birlikte cevap vermektir’

Bir kente, demokrasi ve dayanışma kültürü ile katılımcı ve çoğulcu bir anlayışla yerel yönetimlerin ve sivil toplumun bir araya gelmesiyle oluşturulabilecek bir zemin olduğunu ve bunun da bugün Kent Konseyinde hayat bulduğunu kaydeden Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugünden sonra bize düşen en önemli görev, bu mirasın bugünün şartlarında büyüyen, gelişen, değişen bir kentin, en başta kadınların, gençlerin, çocukların, engellilerin, tüm kesimlerin; tüm ihtiyaçlarını ve çalışmalarını kapsayacak bir biçimde, dayanışma ve demokrasi kültürüne, yerel yönetimler ve sivil toplumun hep birlikte cevap vermek olacaktır.”

diyarbakir-kent-konseyi.jpg

‘Çok daha şeffaf bir yer olacak’

8 yıllık kayyum yönetiminde yerel yönetimlerin kapılarının sivil topluma kapatıldığını vurgulayan Bucak, “Kayyum rejimine rağmen sivil toplum dinamiğini, kent olma hafızasını, birlikte iş yapabilme, dayanaşabilme ve inadına demokrasi, inadına mücadele deme iradesini gösterebilen bir toplulukla bir aradayız. Bu önümüzdeki 5 yılın planlanması için böyle bir şeffaf katılımcı anlayışla çalışmak bizim için önemli bir deneyim sunuyor. Bundan sonra burası, geçmişi örnek alarak ama bugünün koşullarını gözeterek çok daha donanımlı, çok daha şeffaf, çok daha birbirini denetleyen bir yer olacak” dedi.

Eş Başkan Hatun: Bu şehirde yine milletin iradesi kazandı

dogan-hatun.jpeg

Eş Başkan Doğan Hatun, yerel yönetimlerin halkıyla, kurumlarıyla ve diğer tüm kurumların birlikte çalışmadığında şehirlerinden kopacaklarını ifade ederek, 8 yıldır hiçbir sivil toplum örgütü ve siyasi partinin şehrin yönetiminde yer almadığını hatırlattı. Hatun, şöyle konuştu: “Kayyımlar tarafından engellendiler. Bugün Kürt halkının iradesi, Diyarbakır halkının iradesi kazandı. Biz tüm siyasi partileri ve sivil kuruluşlarını Kent Konseyine katılmaya davet ettik, katılanlara teşekkür ediyoruz. Bu şehirde yine milletin iradesi kazandı. Kent Konseyinin 2001 yılında kurulduğu ve 21 yıldır birlikte çalıştığı biliniyor. Bu şehrin ne sorunu varsa hep birlikte çözecekler.”

Hakkari Belediyesine 3 Haziran'da kayyım atandığını hatırlatan Hatun, irade gaspı yönelimine karşı Hakkari’ye doğru başlatılan yürüyüşe dikkat çekti. Kendisinin de yürüyüşe katıldığını belirten Hatun, “Halkının iradesine sahip çıkanlara selamlarımızı gönderiyoruz” dedi.

‘Kurumlar bir arada çalışırsa kentin sorunları daha hızlı çözülür’

Yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler bir araya geldiğinde sorunların daha hızlı çözüldüğüne dikkat çeken Hatun, “Birlik olmadığında sadece sorunlar ortaya çıkar. 8 yıldır sorunlarımızın çoğu birikti, şimdi el ele verip çalışmalarımıza başlamamız gerekiyor. Bu toplantı için bugün resmi kuruluşların da aramızda olmasını istedik. Onları aradık, davet ettik. Kentin tüm kurumları, mülki idareler, yerel yönetimler ve toplumsal kurumlar bir arada çalışırsa kentin sorunları daha hızlı çözülür. Örneğim, geçen yıl bu şehirde deprem meydana geldi. Binlerce insanımız mağdur oldu. Bir buçuk yıl geçti. Halen yıkılması gereken binalar var. Bu büyük bir risk. Eğer küçük bir artçı deprem olsa yarısı yerle bir olacak. Bir çocuk altta kalırsa bunun hesabını bu şehirde kim verecek? Tekrar ediyoruz, resmi kurumların da bu toplantıya katılması gerektiğini söylüyoruz. Kamu kurumlarına çağrıda bulunuyoruz; Kent Konseyi toplantısında sadece sivil kuruluşların değil, hükümet ve resmi kuruluşların da bulunması gerekiyor. Bu şehri birlikte yönetmeliyiz. Bu şehrin dille ilgili, kültür, sanat ve ekonomi ile ilgili sorunları var. Uyuşturucu ve bağımlılıkla ilgili sorunlar var. Binlerce genç uyuşturucu madde bataklığında tepinmekte. İvedilikle bunun çözülmesi gerekiyor. Çocuklarımızı, gençlerimizi bu illetten kurtarmalıyız. Diyarbakır'da 300 bin gencimiz işsiz, acilen iş bulmaları lazım. Bu şehir toprağıyla, suyuyla herkese yeter. Binlerce yıllık bir geçmişi olan bu kentte birçok din ve inanç bir arada yaşıyor. Bu şehrin yükünü hep birlikte taşıma iradesine sahibiz” şeklinde konuştu.

Kışanak: Kent için her türlü hizmeti yapmak için hazırım

gulten-kisanak.jpeg

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eski Eş Başkanı Gültan Kışanak ise kentin doğal dinamiklerine bir dış müdahale yapıldığını ama kentin bünyesi, tarihi, dinamiğinin bunu kabul etmediğini ifade ederek, “Ben buraya nerede kalmıştık sorusunu sormaya değil bugün neredeyiz ve nereye doğru gidiyoruz bunları görmek için geldim. Kentimize elimizden gelen her türlü hizmeti yapmak için hazır olduğumuzu belirtmek için geldim. Bu kentin genç nüfusu oldukça yüksek, bu büyük bir avantaj bizim için. O nedenle Kent Konseyi'nde özellikle Gençlik Meclisinin güçlü bir çalışma yürüteceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Hülya Alökmen Uyanık da, kenttin kardeşlikten, barıştan yana tutum aldığını belirterek, farklı kimlik ve inançların birlikte yaşayabildiği kentte, egemenlerin hafızasızlaştırmayı dayattığını söyledi.

Kent Konseyi Eş Başkanlığına Bucak ve Hatun seçildi

hatun-bucak.jpeg

Toplantıda Kent Konseyi Eş Başkanlığına; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun seçildi.

Kent Konseyi Yönetim Kurulu

kent-konseyi-diyarbakir.jpg

Toplantıda, 26 kişilik Kent Konseyi Yönetim Kuruluna ise şu isimler seçildi: “Doğan Hatun, Mehmet Cemil Değirmenci, Sabahat Sever, Fatma Yıldızhan, Engin Yeşil, Nahit Eren, Ahmet Baran, Mehmet Kaya, Rıza Polat, Ercan Yılmaz, Berfin Polat, Bahar Peker, Selvi Tunç, Necdet Sezgin, Elida Zerri, Ercan Akto, Serdar Bayram, Şerko Kanivar, Saliha Ayata, Veysi Kuzu, Mahsum Çiya Korkmaz, Selma Aslan, Remzi Azizoğlu, Horhannes Gafur Orhanyan, Selman Çiçek ve Mesut Altın.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.