Diyarbakır Kent Platformu: Suriçi’nin yüzde 46’sı yok edildi
AMİDA HABER - Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki Surlar ve Hevsel Bahçelerinin “Tehlike Altındaki Kültürel Miras Listesi”ne alınmasına ilişkin Mimarlar Odası Amed Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.
'Tahribat hız kazandı'
Toplantıda konuşan Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Eş Başkanı Abdulsamed Ucaman, tarihi bölgedeki yıkımın 2015-2016 yılında yaşanan hendek çatışmalarından sonra gerçekleştiğini söyledi. Tescilli yapıların bir çoğunun bu esnada yıktırıldığına dikkat çeken Ucaman, “Gerek dönemin Alan Başkanlığı ve TMMOB raporlarında gerek uydu görüntüleri ile değerlendirilmiş ve tarafımızca çeşitli uyarılar basın aracılığıyla yapılmıştır. Alandaki tahribat Suriçi’nin kamulaştırılması, alanla ilgili yetkinin Kültür ve Turizm Bakanlığından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına devredilmesiyle hız kazanmıştır” dedi.
‘Sosyokültürel doku yok edilmiştir’
Çatışmaların yaşanmadığı Alipaşa ve Lalebey mahallerinde çatışma sonrası eş zamanlı yıkım politikalarının sürdüğüne işaret eden Ucaman şunları söyledi: “Suriçi’ndeki tahribat, fiziki doku ile birlikte sosyokültürel dokuyu da yok etmiştir. Yalnızca toprak üstü değil, arkeolojik katmanlar da tahrip edilmiştir. O dönemden bugüne Suriçi’nin yüzde 46’sının tamamen yok edildiği tespit edilmiş durumdadır. Belediyelere atanan kayyumlar ise miras alanındaki tahribatlara sebep olan projelerin öncüsü olmuş, Dicle Vadisinde özellikle de On Gözlü Köprünün çevresindeki kaçak yapılaşmaya göz yummuştur” dedi.
UNESCO'nun toplantısı 9 Eylül'de
UNESCO’nun 8 yılın ardından Suriçi’ni “Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi”ne kaydettiğini hatırlatan Ucaman, “Bu karar 9-15 Eylül 2023 tarihinde UNESCO’nun Riyad’ta gerçekleştireceği toplantıda tartışmaya açılacaktır” dedi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.