AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Akar: AK Parti yeniden Kürtlere yönelmeli

AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Akar: AK Parti yeniden Kürtlere yönelmeli
AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Mehmet Dara Akar, "Cumhur İttifakı başarıya ulaşmadı, AK Parti yeniden Kürtlere yönelmeli, demokratlar, demokratik sivil kurumlarla ittifak kurmalı. Sivil ve demokratik anayasayı gündeme getirmelidir. DEM Parti, CHP ve diğer partilerle diyalog kurmalı ve Avrupa Birliği'ne yönelik reformları yavaş yavaş hayata geçirmelidir” dedi.

AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Akar: AK Parti yeniden Kürtlere yönelmeli! AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Mehmet Dara Akar, "Cumhur İttifakı başarıya ulaşmadı, AK Parti yeniden Kürtlere yönelmeli, demokratlar, demokratik sivil kurumlarla ittifak kurmalı. Sivil ve demokratik anayasayı gündeme getirmelidir. DEM Parti, CHP ve diğer partilerle diyalog kurmalı ve Avrupa Birliği'ne yönelik reformları yavaş yavaş hayata geçirmelidir” dedi.

31 Mart yerel seçimleri pazar günü yapıldı. İlk sonuçlara göre CHP yüzde 37,68 oy alarak Türkiye'de birinci parti oldu.

AK Parti yüzde 35,54 oy alarak ikinci parti oldu ve birçok belediyeyi kaybetti. AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Mehmet Dara Akar, Rûdaw’a Diyarbakır seçim sonuçlarını değerlendirdi.

‘Başlangıçta AK Parti'nin reform iddiaları vardı’

AK Parti'nin kuruluşundan itibaren bu partide siyaset yaptığını belirten Mehmet Dara Akar, "Diyarbakır'da AK Parti'yi kurduğumuzda o dönem Avrupa Birliği'ne üyelik için ekonomik, hukuki ve demokratik reformlar yapılmasını talep ediyordu. Birçok adım atıldı. AK Parti İl Başkanı olduğum dönemde de bir barış süreci yaşandı. AK Parti o dönemde zaten Kürtleri destekliyordu ve tüm Kürt toplumuyla diyalog halindeydi. Sokaklarda Erdoğan'dan bahsediliyordu” dedi.

AK Parti Diyarbakır yönetimi belirlendi

 “AK Parti kurulduğu ilkelerden uzaklaştı"

15 Temmuz 2016'daki askeri darbe girişiminin ardından AK Parti'nin ilkelerinden saparak MHP ile ittifak kurduğunu belirten Akar, şöyle devam etti:

"MHP ile yapılan bu ittifak ilk günden itibaren Kürtler tarafından beğenilmedi. Bu politika bir süredir Türkiye'nin batısında kabul görüyordu ancak AK Parti 2017'de bir hata yaparak yüzde 51 ile başkanlık sistemine geçti. O sistem gelince AK Parti mecbur kaldı ve MHP, BBP ve diğerleri gibi küçük partilere ihtiyaç duydu. AK Parti artık bu çerçeveden kurtulamadı. MHP reformların önünde engeldi. AK Parti ne zaman hukuk, demokrasi, ekonomi ve adalet alanında reform yapmak istese MHP tarafından engellendi.”

 “AK Parti ittifakını genişletmeli"

Mehmet Dara Akar, halkın memnuniyetsizliğini defalarca AK Parti yönetimine bildirdiğini de vurguladı. Akar, son olarak 27 Şubat 2024'te AK Parti genel merkezine bir rapor göndererek, parti yönetimini mevcut durum hakkında bilgilendirmek istediğini bildirdi.

Akar, şöyle devam etti:

“Bu dalganın geldiğini gördüm ve AK Parti genel merkezine en kısa zamanda görüşmemiz gerektiğini söyledim. Bu sonuçları bekliyordum ama bu kadar büyük bir dalga beklemiyordum. Ben bir siyasetçiyim ve sokaklarda, köylerde insanlara iç içeyim. Bu sayede bu dalgayı görebildim. Ancak AK Parti teşkilatları sokaklardan kopmuş durumda. Bu dalgadan Efkan Ala gibi çok az kişi haberdardı. Bu konuyu onunla birkaç kez tartıştım. AK Parti'nin bugün ikinci sıraya düştüğü doğrudur ama muhafazakar ve demokratik siyasette hala önemli bir merkezdir. AK Parti hala iktidarda, hükümet de onun elinde. Başarısızlık oldu ve AK Parti bu darbeyi aldı ama 2002'de olduğu gibi Kürtlerle, Alevilerle, azınlıklarla, işçilerle ittifak geliştirmesi gerekiyor. AK Parti yeniden Kürtlere yönelmeli, demokrat kişilerle, demokratik sivil kurumlarla ittifak kurmalı, sivil ve demokratik anayasayı gündeme getirmelidir. DEM Parti, CHP ve diğer partilerle diyalog kurmalı ve Avrupa Birliği'ne yönelik reformları yavaş yavaş hayata geçirmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.