Araç Penceresinden Atılan Sigara İzmaritleri Tehlike Saçıyor; Çiftçinin emeği yanıyor!
Araç Penceresinden Atılan Sigara İzmaritleri Tehlike Saçıyor; Çiftçinin emeği yanıyor! Hasat mevsiminin başlamasıyla beraber Diyarbakır’ın da aralarında olduğu birçok bölge ilinde anız yakma vakaları artmaya başladı. Ziraat Mühendisi İlyas Ertürk, bu konuda uyarıda bulunarak araç penceresinden atılan sigara izmaritlerinin anız yangına neden olduğunu belirtti. Anız yakmanın hem toprağa hem de canlılara büyük zarar verdiğini vurgulayan Ertürk, “Yolda geçerken sigara içmeyelim. Bu sigaralar çiftçilerimizin emeklerini yakıyor. Lütfen biraz daha dikkatli olalım” dedi.
Anız yangınıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi İlyas Ertürk, araç penceresinden atılan sigara izmaritlerinin anız yangına neden olduğunu belirterek uyarıda bulundu. Hasat mevsiminin başlamasıyla beraber anız yakma vakaları artmaya başladı. Anız yakmanın suç olduğu sık sık hatırlatılmasına rağmen yangınlar sürüyor.
Ziraat Mühendisi İlyas Ertürk, anızları yakmanın hem toprağa hem de canlılara büyük zarar verdiğini vurguladı.
Ertürk, araç penceresinden atılan sigaraların anız yangına neden olduğunu belirterek uyarıda bulundu.
"Yolda geçerken sigara içmeyelim"
Ertürk, "Bütün vatandaşlardan ricam şu; arabalarda yolda geçerken sigara içmeyelim. Bu sigaralar çiftçilerimizin emeklerine zararlı. Arazilerde ne yazık ki bugüne kadar bölgemizde 5-6 tane tarla yandı. Lütfen biraz daha dikkatli olalım. Sigaralarımızı araba pencerelerinden dışarıya atmayalım." dedi.
"Anız yakmaya ziraat mühendisleri olarak karşıyız"
Anız yakmanın zararlarından bahseden Ertürk, "Çiftçilerimiz bir an önce hasadı yapıp ikinci ürün olan mısırı ekebilmek için tarla hazırlığını daha erken yapabilmek adına anız yakma gibi uygulamaları yapıyor. Anız yakmanın hem toprağa zararı var hem de toprak içerisinde yaşayan canlılara zararı var.
Anız yakma yerine tarla sürümünü yapıp anızı daha çok parçalayıp tarlaya karıştırırlarsa tarlarda bulunan mikro organizmalar, organik maddeler toprağa da çok karışmış olacaktır. Bu da önümüzdeki yıllarda onların verimine ekstra katkıda bulunacaktır. Bu konuda çiftçilerimizin kesinlikle uyarıyoruz ve anız yakmaya ziraat mühendisleri olarak karşıyız." diye konuştu.
"Tonaj düşüklüğüne yani verim kaybına sebep oluyor"
Sürekli anız yakılan arazinin toprağında çoraklaşma olabileceğini ifade eden Ertürk, "Toprakta bulunan mikro organizmaları ve organik maddeleri öldürüyor. Aynı zamanda da toprakta bulunan canlıların tamamını öldürüyor. Arazide bulunan kuşlar yuvası oluyor ve farklı hayvanları barındırıyor.
Bu da onlar için de bir ölüm oluyor. Bizim için asıl topraktan istediğimiz mikro organizmaların, organik maddelerin ölmesini istemiyoruz çünkü anız yakıldığında toprağın üst katmanında bir katman oluşuyor ve bu katmandan dolayı daha sona ekeceğiniz ürün de istediğiniz şekilde topraktan alacağı mineralleri yeterli düzeyde alamıyor.
Bu da tonaj düşüklüğüne yani verim kaybına sebep oluyor. Toprak da çoraklaşmaya doğru gidiyor ve verim anlamında ciddi olarak düşüklük sağlıyor. Çünkü bitki istediği organik maddeyi topraktan alamıyor." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.