DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Dilimiz varlığımızdır

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Dilimiz varlığımızdır
Diyarbakır’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla düzenlenen yürüyüşte, her alanda Kürt diline sahip çıkacaklarının mesajı verildi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Serra Bucak, Doğan Hatun, DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Amed Kürt Enstitüsü, Destar Dergisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ve çok sayıda kişi katıldı.

4875af21-e6ea-4a42-af55-da4e8b189dc2.jpeg

Roboski Parkı’nda bir araya gelen kitle Park Orman’a yürüdü ve basın açıklaması yaptı. Açıklama Kürtçenin Kurmancî ve Kirmancki lehçelerinde okundu.

‘Dil, Kürtlerin varlığı ve ulusal kimliğidir’

Kürt dilinin, Kürt halkının değeri olduğunu vurgulayan MED-DER Eşbaşkanı Şükran Yakut “Dil Kürtlerin varlığı ve ulusal kimliğidir. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürt milletinin kurtuluşudur. Kürt kadınları ve anneleri ve liderleri tüm baskılara ve zorluklara karşı mücadelelerini sürdürdüler. Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşlarının yaydığı bu tohum, Kürt dilinin gelişimi ve mücadelesinde temel bir tarihsel kaynak haline geldi” dedi.

ebedd6cb-2746-47ca-9a36-b98508729aa6.jpeg

‘Dilimiz varlığımızdır’

Kürt dili üzerindeki baskıya dikkat çeken DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Bugün özgürce dilimizin bayramını kutlayamıyoruz. Dilimiz böyle bir baskıyla karşı karşıyadır. Bu yüzden omuzlarımıza büyük yük düşüyor. Bunların zorbalığına karşı dilimize sahip çıkmalıyız. Bundan sonra her yerde ve her zaman Kürtçe konuşup yazıp, düşüneceğiz. Kürt kültürü ve dilini yaşatacak çalışmalara daha fazla ağırlık vereceğiz. Burada belediye eş başkanlarımıza da sesleniyoruz; bundan sonra Kürtçe üzerinde daha çok durmalıdırlar. Dilimiz varlığımızdır. Sokak ve caddelerde dilimizi öğreneceğiz ve halkımıza da öğreteceğiz. Bunun için bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz” dedi.

‘Yaşasın Kürt dil mücadelesi’

Her alanda Kürt diline sahip çıkacaklarını ifade eden DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Sultan Yaray: “Dilimiz kimliğimiz, varlığımızdır. Ruhumuz var olduğu sürece dilimize sahip çıkacağız. Bu antik, tarihi, zengin dili kimsenin kuvvet yetmez bitirmeye. Ama bizim de dilimize sahip çıkmamız gerekiyor. Sistemin ve devletin dilimizi bitirmesine izin vermemeliyiz. Yaşasın Kürt dil mücadelesi” dedi.

‘Bugün çocuklarmış tek bir kelime Kürtçe bilmiyorlar’

Kürtçenin yayılması için yol gösterici olmamız gerekiyor diyen DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şirin Gürbüz şöyle konuştu: “Kürt halkının Kürdistan’da yaşamını Kürtçe yaşatıyor, dilini de Kürtçe ifade etsin. Her yerde Kürtçe konuşsun, her işini Kürtçe yapsın. Eskiden dedelerimiz, nenelerimiz nasıl tek bir kelime bilmezken bugün çocuklarmış tek bir kelime Kürtçe bilmiyorlar. Bunun kendi halkımız içerisinde yaymalıyız. Buna yol gösterici olmalıyız. Halkımız her yerde Kürtçe konuşması lazım.”

‘Dilimize sahip çıkmamız gerekir’

Halkın diline sahip çıkması için çağrıda bulunan İrfan Söner: “Çok mutluyuz ki Kürt dilinde eğitim alıyoruz ve bunu kutluyoruz. Dilimiz, sanat, kültürümüzü ve çalışmalarımızı beraber kutluyoruz. Dilimizi unutmadığımız için de çok mutluyuz. Halkımızda dilimize sahip çıkmaları için çağrı yapıyoruz. Dil yoksa kültürümüzde, toprağımız da yaşamımız da yok. Bunun için dilimize sahip çıkmamız gerekir. Vatanımız özgür yaşarsa biz de özgür yaşarız” dedi.

‘Kürt dili antik ve kutlu bir dildir’

Kürt dilinin anadil değil, genel bir dil olması gerektiğini ifade eden Bitlis eski müftüsü Seyda Abdurbari Tiryaki: Başta Kürt Dil Bayramını kutluyorum. Anadil dil değil, genelin dili olması lazım. İnsanın dili ve kalbi iki parçasıdır. İnsan ibadetini kalbinden ve dilinde yapar. Kürt dili antik ve kutlu bir dildir. Kutlu diyoruz, niye, çünkü Seyda-i Xani’den, Feqîyê Teyra’dan Seyda-i Cizir’e kadar kültür ve yaşamlarına baktığımızda ne kadar zengin ve değerli olduğunu görebiliyoruz. Kürt dili ile konuşunun, yazın, Kürt dili ile rüya görün” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.