“Kayyumlardan yasal zeminde her şeyin hesabını soracağız”

“Kayyumlardan yasal zeminde her şeyin hesabını soracağız”
Yerel seçim tarihinin yaklaşması ile birlikte siyasi partilere aday adaylığı başvuruları sürüyor. DEM Diyarbakır’dan merkez Yenişehir ilçesi için Mustafa Yıldız başvurusunu gerçekleştirdi. Yıldız, daha önce Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinde Teftiş Kurulu Başkanlığı yapmıştı. “Kayyımlardan kendi bilgi becerimle yasal zeminde her şeyin hesabını soracağız” diyen Yıldız, “4 aylık Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğimde 4 ay içerisinde hazırladığımız çalışmalardan dolayı bugün Mardin kay

“Kayyumlardan yasal zeminde her şeyin hesabını soracağız” DEM Yenişehir Belediye aday adayı Mustafa Yıldız açıklamalarda bulundu.

Kayyum belediyeleriyle ilgili kitap da yazan Mustafa Yıldız, Diyarbakır Yenişehir ilçesi için DEM’den aday adaylığı başvurusu yaptı. Kayyum yönetimi tarafından görevden alınıncaya kadar Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinde görev yapan Mustafa Yıldız, yerel yönetimlerle ilgili uzmanlık bilgisini sahaya yansıtmak istediğini söyledi.

Asıl mesleği öğretmenlik olan, Milli Eğitimde müfettişlik görevlerinde bulunan Mustafa Yıldız, yerel yönetimler konusundaki uzmanlığını, belediyede hizmet alanına yansıtmak istiyor. Bu nedenle DEM’den Yenişehir ilçesi için aday adaylığı başvurusunu yaptığını söyledi. Yıldız, 14 yıl boyunca HDP’li belediyelerde müfettişlik, teftiş kurulu başkanlığı genel sekreter ve genel sekreter yardımcılığı görevlerinde bulunduğunu, belediyecilik konusundaki deneyimlerini bu dönem sahaya yansıtmak istediğini aktardı.

Mustafa Yıldız, bu anlamda yazdığı ‘Yasalardan arındırılmış kayyum belediyeleri’ kitabının da kayyum öncesi ve sonrası dönemlere ışık tutmak, halkı bilgilendirmek amacıyla yazdığını söyledi. Yıldız, kayyumları anlatan kitabı ile ilgili şunları ifade etti; “1999-2019 yılları arasındaki 30 yıllık dönemde Kürt illerindeki belediyelerin merkezi yönetimin bir tür il müdürlüğü haline getirilişinin hikâyesini sundum. AKP iktidarının 2016 yılından itibaren yoğun biçimde başvurduğu ve 6 milyonu aşkın seçmenin iradesini yok saydığı kayyum uygulaması, yazdığım bu hikâyenin en dramatik kısmını oluşturuyor.”

“Yerel yönetimler alanında yeni bir model oluşturacağız”

Özgür Haber’e konuşan Yıldız, kendisini belediye başkan aday adayı olmaya iten en önemli sebeplerden biri yerel yönetimler alanında yeni bir model oluşturmak olduğunu söyledi.

Yeni adıyla DEM partisinin demokratik yerel yönetimler anlamında ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda halkla birlikte toplumsal belediyecilik anlayışına geçmek istediklerini anlatan Yıldız, “Geçmiş dönemde, yani kayyum öncesi dönemde bunu yapmaya çalıştık fakat çok başarılı olduğumuz söylenemez ama bu dönem bütün belediyelerimizde diğer arkadaşlarımızla birlikte bunu hayata geçirmek istiyoruz. Toplumsal belediyeciliği mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor ve burada siz halkla birlikte bu işi yaparsanız paraya ihtiyacınız olmuyor. Şimdi buna örnek olarak Brezilya’nın Curitiba kentinin Belediye Başkanı ki efsane bir adamdır Jaime Larner’ı örnek vereceğim. Larner’a soruyorlar “para yok” diyorlar diyor ki; “Para olmadığı zaman yaratıcılık başlıyor para varsa o zaman kolay harcıyorsunuz.” Mesela Larner, Curitiba’da muhteşem işler yapmıştır. Şu an o kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarı 50 metrekaredir. Biz de toplumsal belediyeciliği bu kente DEM partisinin belediyelerince yerleştirmek istiyoruz. Çünkü bizim kadın meclislerimiz var mahalle meclislerimiz var gençlik meclislerimiz var sivil toplum kuruluşlarımız var kurumlarımız var alınan kararlarda ortak yol bulduğumuz sürece daha iyi işler yapacağımıza inanıyoruz ve bunu arkadaşlarımızla birlikte başarmak için bu yola çıktık” dedi.

“Yol, kaldırım veya makyaj yerine istihdama yöneleceğiz”

Asıl mesleği öğretmenlik olan, Milli Eğitim’de de müfettişlik görevlerinde bulunan Mustafa Yıldız sözlerini şu ifadelerle aktardı:

“Yenişehir’de halkımız bizi tercih ettiğinde görev aldığımızda şunu samimiyetle söyleyeyim çok zorunlu olmadıkça acil ihtiyaç olmadıkça yol yapmayacağız, kaldırım yapmayacağız işte makyaj yapmayacağız. Kentin kültürel yapısına ve istihdamına yönelik çalışmalar yapacağız. Örneğin biz parti olarak kooperatifleşmeyi savunan bir partiyiz şimdi kooperatifleşmeyi görünür kılacağız istihdama ve aktif üretmeye katkı sunacak bir şekilde çalışacak hale getireceğiz hem ulusal düzeyde hem uluslararası alanda kooperatiflerimiz görünür halde olacak.

“Çiftçilere, traktör, mazot ve gübre desteği vereceğiz”

Yenişehir ilçemizin 32 mahallesi var ve bunların içinde kırsal mahallelerimiz de var buralarda küçük çapta tarım yapan insanlarımıza 3 farklı bölgede oluşturacağımız tarım makine parkıyla onlara pulluk desteği, traktör desteği, mazot desteği ve gübre desteği vereceğiz. Bu konuda belediye yasası oldukça açık belediyeler tarım ve hayvancılığı destekler. Küçük çapta üretim yapan çiftçilerimizin çalışmalarına destek sağlayacağız.

“Eğitim desteği”

Bölgede insanlarımızın ailelerimizin çoğu dershaneleri yüksek oranda bir gün ücret ödüyor. Biz Yenişehir’de moderne ve profesyonel şekilde eğitim veren liselere ve üniversitelere hazırlık dershaneleri kuracağız ve bunlar profesyonel arkadaşların olduğu şekilde eğitim hizmeti verecek. Belediyelerde kuracağımız Eğitim Şube Müdürlükleri bünyesinde bu konuda uzman olan arkadaşlarla birlikte yurtdışında yüksek lisans yapacak bölge insanına burs olanaklarını araştırıp o ülkelere göndermek için gerekli çabayı sarf edeceğiz. Yenişehir bölgesinde en az 3 yaşam merkezi yapacağız bu yaşam merkezleri kapalı yüzme havuzu dahil meslek edindirme kursları ve özellikle ana dilimiz olan Kürtçe’nin öğretilmesi için orada kurslar açacağız aynı zamanda yabancı dilleri de bu kurslarda profesyonel şekilde öğretecek yerler açacağız. Bütün bunları yapmak için de halkımızla beraber kurumlarımızın olurlarını alarak onların ihtiyaçları doğrultusunda bunu yapacağız.

“Daha çağdaş daha sağlıklı konutlar”

Belediye bütçesinin harcamalarını her ay halka duyuracağız. Ne gelmiş, ne harcanmış nereye harcanmış bunları şeffaf bir şekilde açıklayacağız. Yenişehir bölgesinde imar çalışmaları konusunda da ilgili sivil toplum kuruluşlarımız var Mühendisler Odası, Mimarlar Odası ve STK’larımızın olurlarını alarak imar çalışmaları yapacağız. Çok zorunlu olmadıkça yeni imar alanları açmayacağız çünkü mevcut durumda Şehitlik semtinde Fiskaya’da, Üçkuyu’da, Fabrika mahallesinde kentsel dönüşüm anlamında insanlarımızın daha çağdaş daha sağlıklı konutlarda oturması için iş insanlarımıza ve halkımıza gerekli bütün teknik desteği vereceğiz.

Özellikle insanlarımız yerel yönetimde olsun parlamentoda olsun görev yapan yapan arkadaşlarımız bu mücadele uğruna kaybettikleri çocuklarından birer parça görmek istiyorlar ve biz yöneticiler halkımıza o parçanın bizde olduğunu hissettirmemiz gerekiyor. Onların o parçasını ruhumuzda taşıdığımızı onlara hissettirmeniz gerekiyor. Bunu yapacağız yani onlarla birlikte olacağız.

“Halka yalan söylemeyeceğim”

Belediye eş başkan aday adayı olarak hiçbir konuda bu halka yalan söylemeyeceğim. Çünkü halkımıza doğruyu söyledikçe halkla daha çok bütünleşiyorsunuz. Slogan atmaktan çok, siyasetimizin verildiği bu mücadeleye layık olarak onun ilke ve inançları doğrultusunda davranacağız.

“Kayyımlardan hesap soracağız”

Kayyımlardan kendi bilgi becerimle yasal zeminde her şeyin hesabını soracağız. Bunu şöyle örneklendireyim. 4 aylık Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğimde 4 ay içerisinde hazırladığımız çalışmalardan dolayı bugün Mardin kayyımının 4 daire başkanı yargılanıyor. Mardin Valisi kayyım hakkında soruşturma izni verilmiş kendisi yargılanıyor bunu burada da yapacağız ama her şeyi hazırlayacağız böyle alelacele bir şekilde değil. Çünkü milyonları harcamışlar bunun hesabını soracağız ve şunu da söyleyeyim Kayyım atanırsa kayyımlara karşı mücadelemiz dün nasılsa bugün de aynı şekilde devam edecek. Halkımız biz tercih ederse bunların yapacağız etmezse seçilen her arkadaşıma bu deneyimleri aktarmak için yine alanda yine onların yanında olacağım”

Mustafa Yıldız kimdir?

“Diyarbakırlıyım, Amed’de doğdum. İlköğretimi, liseyi, ortaokulu burada bitirdim. daha sonra Siirt Eğitim Yüksek okulunu, Gazi Üniversitesi Teftiş Planlama Ekonomi Bölümü, Adalet yüksek okulunu bitirdikten sonra İktisat Fakültesi üçüncü sınıftan ayrıldım ve 8 yıl öğretmenlik 13 yıl müfettişlik yaptım 2007-2014 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığını ve Genel Sekreterliğini yaptım. 2015-2019 yılları arasında Mardin Büyükşehir Belediyesinin Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Genel Sekreterliğini yaptım. Emekli olduktan sonra HEDEP’te Parti Meclisi Uzlaşma Üyeliği yaptım. Özellikle kayyumların atanmasından sonra kayyumların belediyelerimizde yaptıkları yolsuzluklara ilişkin 2020 yılında kayyumlarda yolsuzlukların Mardin örneğini anlatan “Yasalardan Arındırılmış Kayyum Belediyeleri” adında bir kitap yazdım. 20 yıldır müfettiş görevinde yerel yönetimlerle ilgileniyordum. Bu deneyimi çok sevdiğim kentime halkıma yansıtmak istiyorum onun için de Yenişehir’den aday adayı oldum”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.