Depremin ikinci ayı: Bağlar’da muhtarlıklar yardım taleplerine yetişemiyor

Depremin ikinci ayı: Bağlar’da muhtarlıklar yardım taleplerine yetişemiyor
Maraş merkezli depremde en büyük yıkımın olduğu Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde evi hasar gören depremzedeler çaresiz. Yoksullukla boğuşan mahallelerde, muhtarlar yardım taleplerine yetişemiyor.

AMİDA HABER - Maraş merkezli depremlerden sonra afet bölgesi ilan edilen 11 ilden biri olan Diyarbakır’da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü hasar tespit raporuna göre kent merkezinde 159 bin 832 bina incelendi. 22 binanın yıkıldığı, 66 binanın acil yıkılması gerektiği, 3 bin 252 binanın ağır hasarlı, 2 bin 828’nin orta hasarlı, 32 bin 652 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi.

Bağlar’da binlerce ev hasarlı

dsc-5469.jpg

Yıkımın en çok etkili olduğu ilçelerden biri Diyarbakır’ın 406 bin nüfuslu ilçesi Bağlar. Diyarbakır’ın eski yerleşim merkezlerinden biri olan Bağlar’da en yeni bina 30 yıllık, ömrü 50 yıla uzanan binalar da var. Yoksul ve dezavantajlı ailelerin yaşadığı Bağlar’da evi hasar gören binlerce kişi, yakınlarının yanına, köylerine ya da valiliğin gösterdiği misafirhanelere yerleşti. Bağlar merkeze bağlı 12 mahallede, 12 muhtarlık görev yapıyor, tümünde de ağır ve orta hasarlı ev sayısı yüksek.

Bir mahallede 988 ev ağır hasarlı

Bağlar’daki hasarlı binaların büyük kısmı da Mevlana Halid Mahalellesi’nde. Mahallede, 988 evde (bağımsız bölüm) ağır hasar tespit edildi. Orta hasarlı binaların sayısı ile bilinmiyor. Amida Haber’e konuşan Muhtar İlhan Şahin, “Acil yıkılması gereken bina sayısı 7 idi. 5’i yıkıldı, ikisi daha yıkılmadı. Evleri hasarlı olan mahalle sakinleri perişan durumda. 30 bin nüfuslu mahallenin nüfusunun neredeyse yüzde 20’si mahalleden ayrıldı. Hergün yardım başvurusu alıyoruz ancak birçoğuna yetişemiyoruz” dedi.

‘Yerinde dönüşüm yapılmalı’

dilek-demir.jpg

Diyarbakır’ın kadın muhtarlarından Dilek Demir’in mahallesi olan Muradiye Mahallesi’nde ise ağır ve orta hasar gören bina sayısı 40. Muradiye Mahallesi’nden yüzlerce kişi, köylere, yakınlarının yanına yerleşti. Muhtar Demir, yetkililere acil çağrı yapıyor: “Acilen yerinden dönüşüme başlanmalı. İnsanlar zaten yoksul, taksit ödeyecek durumda değiller. Bu yoksul insanlar borçlandırılmadan, evlerinin yerine yeni evler yapılmalıdır” dedi.

baglar3.jpg

‘Yardım taleplerine yetişemiyoruz’

Fatih Mahallesi’nde ise 80 civarında bina ağır, orta ve az hasarlı. Fatih Mahallesi’nde de manzara aynı. Evleri oturulamayacak durumda olanlar köylere, yakınlarının yanına ya da misafirhanelerde konaklıyor. Muhtar Davut Yurtçu, yardım taleplerine yetişemediklerini ifade ediyor. Yurtçu, “Bir haftada binin üzerinde yardım başvurusu aldım. 300-400’ünü temin ettik. Diğerleri için de yardımseverlerden destek bekliyoruz” dedi. Yurtçu’nun talebi de bir an önce yerinde dönüşümle, mahalle sakinlerinin barınma ihtiyaçlarının giderilmesi.
Haber: Gönül Morkoç-özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.