Diyarbakır AFAD önünde ‘ek süre’ kuyruğu!

 Muhabir
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da evleri hasar alan ve hak sahipliği için başvuru süresini kaçıran yüzlerce depremzede AFAD’ın yolunu tuttu. Uzun kuyruklar oluştu.

AMİDA HABER - Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır’da depremzedeler için hak sahipliği için iki gün ek süre verildi. AFAD “daha önce hiç başvuru yapmamış” olma şartı aramasına rağmen, daha önce talepleri reddedilen yüzlerce depremzede de bir umut ikinci, hatta üçüncü kez başvurusunu yaptı.

‘Çok mağdur durumdayız’

depremzede3.jpg

Mehmet Parlak, depremden sonra evin tapusunu üzerine alan mağdurlardan biri. Daha önce 2 defa talebi reddedilen Parlak, 3’üncü kez AFAD’ın yolunu tuttu. Başvurusunu yapan Parlak, “Bir buçuk yıldır dışardayız. Depremden sonra kardeşim adına olan tapuyu adıma aldım. Bu yüzden bana konut vermiyorlar. Bu 3’üncü başvurum. Öncekilerden ret aldım. Gönderdiğimiz evraklar Ankara’da ret alıyor. Bir sonuç alamadık, çok mağdur durumdayız” dedi.

‘İnsanlar zaten bir deprem travması yaşadı’

depremzede.jpgMehmet Ayhan, 2 yıldır AFAD ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü arasında gidip geliyor. Deprem travmasından sonra evsiz kaldığını belirten Ayhan, şunları söyledi: “Defalardır AFAD’a gidip geliyoruz. Bu işlemlerin başlamasının üzerinden bir yıl geçti. Her şey E-Devlet’imizde mevcut. Evlerimizin yıkıldığına dair bilgiler de mevcuttur. Buna rağmen ev verilmiyor. İnsan kendi evinde, kendi yuvasında mutlu olur. Devletin bizim gibi depremzedeler için bir hal ve çare bulunmasını istiyoruz. Defalarca AFAD’a, Çevre Şehircilik’e gittik olmadı. İnşallah bu son olur. İnsanlar zaten bir deprem travması yaşadı, bu travmanın devam etmesini istemiyoruz.”

‘4 çocuğumla o riskli evde kalıyorum’

depremzede4.jpg

4 çocuğu ile ağır hasarlı evinde yaşamak zorunda kalan İlyas Güleç de bir çare AFAD’ın yolunu tuttu. Güleç, “Ben köyde kalıyorum. Evim 60-70 yıllık taş duvar. Evimde büyük hasarlar var, hasar vermediler. Ben de mahkemeye verdim, eve ağır hasar verdiler. Mahkeme sonucu buraya geldi iptal ettiler. Buradan hiçbir sonuç çıkmadı. Diyarbakır’dan Antep’e sevk ettiler bizi. 4 çocuğumla o riskli evde kalıyoruz. Evin her yerinde çatlaklar var, biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir çare olur diye yine buraya geldik. Ne yapacağımızı bilmiyorum” diye konuştu.

‘Üçüncü şahsa hiçbir şekilde hak sahipliği tanınmıyor’

depremzede2.jpg

Depremden sonra evin tapusunu kendi adına Zekeriya da, 2 yıldır kirada kalıyor. Zekeriya, “Evimiz ağır hasarlıydı, depremden sonra yıktılar. Buraya bu 3’üncü başvurumuz. Evimiz ablamın adınaydı, depremden sonra kendi adıma aldım. ‘Deprem sonrasında satış yaptığınız için üçüncü şahsa hiçbir şekilde hak sahipliği tanınmıyor’ deniliyor. AFAD’ı ve valiliği avukata verdim” dedi.

depremzede1.jpg

Bugün başlayan hak sahipliği başvuruları yarın saat 23.59’da sona erecek.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.