Diyarbakır Baro Başkanı ilk kez konuştu: Petrol aramalarından…

Diyarbakır Baro Başkanı ilk kez konuştu: Petrol aramalarından…

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, petrol arama çalışmalarının usulüne uygun yapılmadığı için suç duyurusunda bulunduklarını söyleyerek, “Usulüne uygun arama faaliyetlerinden rahatsız değiliz” dedi.

AMİDA HABER - Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, ‘doğa ve halk sağlığının korunmasına’ dair bir rapor hazırladı. Raporda, son 4 yılda bölgede 200’den fazla sondaj kuyusu açıldığı, yapılan çalışmaların doğaya ve halk sağlığına zarar verdiği belirtildi. Açıklamada, “Halk sağlığına zarar veren petrol arama çalışmalarına son verin” denilmiş, ardından Baro, Hazro, Bismil ve Ergani’de bazı aramaların durdurulması için suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusu ile birlikte bazı basın yayın organları Baroyu sert ifadelerle eleştirmişti. Yapılan suç duyurusunun manipüle edildiğini ifade eden Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Amida Haber’e koştu.

nahit-eren.jpg

İlgili dosyada ÇED raporu yok

Petrol arama çalışmaların birinci derecede tarım alanları üzerinden yapıldığını belirten Eren: “Diyarbakır Barosu Çevre Kent Komisyonu tarafından gerekli çalışmaların yapıldı. Daha önce petrol sahalarındaki yerleşim yerlerinden ciddi şekilde doğaya yönelik tahribat olduğunu dair bizlere başvurular yapıldı. Avukatlarımız tarafından kentteki diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte mahallelerde incelemeler yapıldı. Daha sonra bir şekilde ilgili kurumlarla yazışmalar yapıldı. Diyarbakır'da son yıllarda inanılmaz bir çalışma alanı belirlenmiş ve 200'e yakın kuyunun açıldığı belirtiliyordu. İlgili dosyada ÇED raporlarının olmadığı fark ettik. Diyarbakır’ın, çevresindeki birinci sınıf tarım arazilerine, özellikle Çermik’ten, petrol aramalarının farklı yerlerde yapılmasına dair başvurular vardı” diye konuştu.

‘Diyarbakır Barosu kentin doğasını korumakla yükümlü’

Diyarbakır Barosunun yaptığı suç duyurusunun manipüle edildiğini dile getiren Eren: “Usule uygun petrol kuyuları açılmadığı iddiasıyla dava açtık. Ama bir şekilde kamuoyuna sanki petrol arama işlemine karşıymışız gibi bir algı oluşturuldu. Biz karşı değiliz. Bizim buradaki itirazımız usulüne uygun çalışılmaması. Eğer belirlenen bölgeler doğa açısından, çevre açısından risk teşkil ediyorsa bunların giderilmesi, usulüne uygun sürecin yürütülmesi gerekir. Nihayetinde Diyarbakır Barosu bu kentin doğasını da korumakla yükümlü. Bu başvuru manipüle edilip farklı yerlere çekildi ama amacımız doğayı, çevreyi ve Diyarbakır'ın verimli tarım arazilerini korumaktı” dedi.

Haber: Zelal Sinayiç - Hozan Adar

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.