Diyarbakır Barosu: E-Reçetem'e Kürtçe de dahil edilsin

Diyarbakır Barosu: E-Reçetem'e Kürtçe de dahil edilsin
Diyarbakır Barosu, E- Reçetem sisteminde Kürtçe giriş yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na idari başvuruda bulundu. Sağlık Bakanlığı’na gönderilen dilekçede, 26 Ağustos’ta E-Reçetem Sistemi’ne İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin eklendiği hatırlatıldı.

Diyarbakır Barosu, E- Reçetem Sistemi’nde Kürtçe’nin de yer alması için Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulundu.  “Türkiye’de Kürtlerin varlığı ve Kürtçe dilinin kamusal alanda kullanımına yönelik ayrımcı, yaygın ve sistematik engellemeler ile uygulamalar, E Reçetem Sistemine dair alınan kararda da kendini göstermektedir” denilen dilekçede, “Dil hakları, oldukça geniş bir kavram olmakla birlikte, kişinin anadilini özel ve kamusal alanda kullanma hakkı olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de Türkçe dışındaki anadillerde konuşan toplumsal grupların kamusal alana katılması sağlanmalıdır. Türkiye’de anadili Kürtçe olan vatandaşların kamusal alanda kullanımı, farklı dillerin aksine yaşadıkları ayrımcı uygulamanın sonlanması gerekir” ifadeleri yer aldı.

Eşitlik vurgusu

Anayasa’nın 10’uncu maddesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2’nci ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14’üncü maddesine atıfta bulunulan dilekçede, “Dil temelinde ayrımcılık yasağı; bireylerin konuştukları, yazdıkları, kullandıkları dil dolayısıyla ayrımcılığa uğramalarının önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Eşitlik ilkesi; tüm insanların özgür ve eşit olarak doğduğu gerçeği ile tüm bireylerin haklara sahip olduğunu, aynı düzeyde saygıyı hak ettiğini kabul etmektedir. Toplumda yaşayan herkesin eşit muamele görme hakkı vardır. Bu hak aynı zamanda kanunların, politikaların ve uygulamaların ayrımcı olmaması gerektiğini ve kamu yetkililerinin kanunları koyarken ve politikalarını uygularken ayrımcı ve keyfi davranmama yükümlülüğü altında olduklarını belirtir” denildi.

“Kürtçe kullanımı sağlanmalı”

“Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının”  uluslararası hukukun temel bir unsuru olduğu hatırlatılan dilekçede, şunlar vurgulandı: “Dil özgürlüğü,  yurttaşların kamu kurumlarıyla ilişkilerinde kendi seçtiği dili kullanma ve bu dilde cevap alma hakkını güvence altına almayı gerektirmektedir. Eşitlik ilkesi, dil temelinde ayrımcılık yasağı ve sağlık hizmetine erişim hakkını ihlal edici uygulama kapsamında, diğer dillerde olduğu gibi E Reçetem Sisteminde Kürtçe dilinin de kullanımı sağlanmalıdır. Irak’ta, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde resmi dil statüsünde olan ve farklı ülkelerde anadil kapsamında yoğun bir şekilde kullanılan Kürtçe diline de, farklı dillerde e reçetem uygulamasıyla sağlık hizmetine erişimin sağlanması gerekir. Bu bağlamda, farklı dillerde kullanılabilen E Reçetem Sistemi’nde, Kürtçe dilinin kullanımının olanaklı hale gelmesi hususunda gereğinin yapılmasını talep ederiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.