Diyarbakır Barosu Lice’deki yakma için suç duyurusunda bulundu
Kaynak:Haber Merkezi
AMİDA HABER - Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 18 Nisan’da İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından ele geçirilen 20 ton uyuşturucu madde, yerleşim alanlarının tam ortasında açık alanda ateşe verilerek imha edildi. Çuvallarla yazılan “LİCE” kelimesinin üstünde yapılan yakma işlemi, hem çevre sağlığı hem de toplumsal onur açısından tartışma yarattı.
İlçede özellikle çocuklar, yaşlılar, solunum hastaları ve hamilelerin yoğun dumandan etkilendiği, bazı yurttaşların baş dönmesi, mide bulantısı ve solunum güçlüğü şikâyetleriyle sağlık merkezlerine başvurduğu bildirildi.
Baro: “Bu, bir toplumun kriminalize edilmesidir”
Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Lice halkının uyuşturucu ile özdeşleştirilmek istendiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
“Bir toplumun uyuşturucu maddeyle özdeşleştirilip kriminalize edilmeye çalışılması utanç verici olmanın ötesinde, kabul edilemezdir. Ayrıca açık alanda zehirli gaz ve partikül yaymak kamu sağlığına saldırıdır.”
25 bin kişinin etkilendiği iddiası: Filtreli sistem varken neden açık yakım?
Baro, bu yakma işleminin özel filtreli, kapalı sistem imha tesislerinde yapılması gerekirken, özellikle kamuya açık alanda, görselliği öne çıkaran bir biçimde gerçekleştirilmesini “kasten seçilmiş bir yöntem” olarak değerlendirdi. Açıklamada, Lice halkının sağlığı hiçe sayılarak yapılan bu uygulamanın sorumlularına karşı suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Suç duyurusu: Baro, odalar ve halk birlikte başvurdu
Diyarbakır Barosu; Diyarbakır Tabip Odası, Ekoloji Derneği, TMMOB Diyarbakır İKK, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ve Lice halkıyla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulundu. İlgili kamu görevlileri hakkında “Görevi kötüye kullanma, çevrenin kasten kirletilmesi, zehirli madde katma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “hakaret ve işkence” suçlamaları yöneltildi.
Diyarbakırlı vekilden jandarmanın görüntüsüne sert tepki: Kirletemezsiniz!
Tanrıkulu: “Bir kentin adı uyuşturucuya yazılmaz”
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yakma işlemi öncesi yere “Lice” yazılarak yapılan imhaya tepki göstererek, “Bu açıkça o kenti itham etmektir. O toplumun tamamına yönelik saygısızlıktır” ifadelerini kullanmıştı.
Uzmanlardan uyarı: zehirli gaz halk sağlığını tehdit eder
Çevre mühendisleri ve sağlık uzmanları, 20 tonluk uyuşturucunun açık alanda yakılmasının, atmosferde toksik gaz ve partikül salımına yol açtığını ve bu durumun uzun vadede halk sağlığı açısından risk oluşturduğunu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.