Diyarbakır Barosu’ndan Demirtaş’a plaket
AMİDA HABER - Diyarbakır Barosu’nun yeni başkanını ve yönetimini belirleyeceği 49'uncu Olağan Genel Kurulu Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezinde başladı. 49'uncu Olağan Genel Kurul, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Genel kurula DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, DEM Parti Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kürt siyasetçi Ayla Akat Ata, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
İki aday yarışıyor
Baro organları seçimi yarın 09.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. Baro başkanlığı için Abdulkadir Güleç ile Barış Yavuz yarışacak.
Eren açılış konuşması yaptı
Program sunumunun ardından mevcut Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, açılış konuşmasını yaptı.
Çözüm süreci tartışmalarına değinen Eren, şu değerlendirmede bulundu: "Son günlerde Türkiye’de yeniden barışın, çözümün konuşulması bizi ne kadar umutlandırdığını, beklenti içine soktuğunu gözlemleyebiliriz. Diyarbakır Barosu hiçbir zaman toplumun taleplerinden kendini uzak tutmadı, tutamaz da. Bu ülkenin toplumsal sorunlarının, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü açısından en ufak söylem bizi umutlandırıyor. Önümüzdeki günlerde yeni bir barış, çözüm sürecinin oluşabilmesi için Diyarbakır Barosu’na büyük sorumluluk düşmektedir. Diyarbakır Barosu’nun aynı şekilde Kürt sorunun çözümü konusunda sorumluluk alacağı bilinmektedir."
Mızraklı davası
Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'ya verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını eleştiren Eren, "Yargının bağımsızlının tartışıldığı süreçte, özellikle Kürtlerin, Kürt sorununa ve toplumsal meselelere ilişkin sarf edilen sözler kriminalize ediliyor. Kürtler, en küçük söyleminden kaynaklı mahpus edilmekte. Bunun en büyük örneklerinden biri olarak, eski Belediye Eşbaşkanımız Selçuk Mızraklı’ya verilen cezanın Yargıtay tarafından onanmasıdır” diyerek kararı eleştirdi.
Tahir Elçi cinayeti
Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili davada cezasızlığa karşı mücadelenin süreceğini dile getiren Eren, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ömrünü insan hakları mücadelesine adayan Baro Başkanımız Tahir Elçi buna örnektir. İsteksizlikle dava açıldı ama aynı isteksizlik yargılama sürecinde de devam etti. Tahir Elçi dosyası cezasız bırakılmak istendi. Bu mesaj aslında Tahir Elçi’nin çizdiği, savunduğu ve Kürtlere karşı bu ülkede savunma yapan her insan hakları savunucusuna karşı verilen bir mesajdı. Kürtlere bu mesajı göstermek için bu kararı verdiğini iyi biliyoruz. Tahir Elçi dosyasının cezasız kalmaması için mücadele verdik, bundan sonra da hem baro olarak hem de dostları olarak mücadele vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın."
Demirtaş davası
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkında verdiği ihlal kararlarını hatırlatan Eren, şu eleştiride bulundu:
"Türkiye’de hukukun üstünlüğü askıya alınmıştır. AİHM’in kararları mahkemeler tarafından uygulanmıyor. Sayın Demirtaş’ın, Kavala’nın tahliye edilmesi için verilen ihlal kararları bertaraf edildi. Diyarbakır Barosu'nun bu zorlu koşullarda, Kürt Halk Hareketi'nin önemli temsilcisi olan avukatlarla birlikte gereken çalışmaları ve mücadeleyi sürdüreceğinden de kimsenin kuşkusu olmasın. Hukuk alanında yaşanan hukuk tahribatının yanı sıra Kürdistan kentlerinde bizlerin seçilme hakkına da müdahale edildi. Önce Van’da Sonra Colemerêg’te (Hakkari) Kürtlerin seçme hakkına müdahale edilmek istendi. Ama halklar buna gösterdiği direnişle, önümüzdeki günlerde de buna karşı çıkacağını gösterdi."
Demirtaş’a plaket
Aranın ardından meslekte 25 yılını dolduran avukatlara plaket verilmeye başlandı. Cezaevindeki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın plaketini kardeşi Aygül Demirtaş aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.