Diyarbakır belediyelerinde Engelli Daire Başkanlıkları açılıyor

Diyarbakır belediyelerinde Engelli Daire Başkanlıkları açılıyor
Engelliler haftası kapsamında Engelli Dernekleriyle bir araya gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Serra Bucak, Diyarbakır ve ilçelerinde Engelli Daire başkanlıkları ve şubeleri açacağını duyurdu.

AMİDA HABER- 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Engelsiz Birleşenler Federasyonu ve Bağlı Dernekleri Diyarbakır Dağkapı meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

engelliler-diyarbakir.jpeg

Dernekler adına basın metnini Federasyona Bağlı Renkli Dünyalar Derneği Başkanı Bilge Kubanç okudu.

Basın açıklamasından ardında federasyon üyeleri yaşadıkları problemleri ve taleplerini dile getirmek için Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile bir araya geldi.

engelli-dagkapi.jpeg

'Yardım değil yasal haklarımızın tanınmasını talep ediyoruz'

Engellilere yönelik hakların ve kamu hizmetlerinin sağlanması konusunda gereken adımların henüz atılmadığını aktaran Kubanç: "Bizler, lütuf veya yardım değil anayasal ve yasal haklarımızın tanınmasını, BM Engelli hakları sözleşmesi kapsamında düzenlenen haklarımızın eksiksiz uygulanmasını talep ediyoruz. Engellilerin eğitim, sağlık, ulaşım ve istihdam haklarından yetersiz bir şekilde yararlandığı birgerçektir. Engellilik, bedensel engellerden ziyade çevresel engellerle mücadele edilmediği sürece aşılabilir değildir. Bu nedenle, zihniyet değişikliği ve çevresel düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.

'Birçok mekan, engelliler için uygun değildir'

Erişilebilir mekanların eksikliğine vurgu yapan Kubanç: "Kamu binaları da dahil olmak üzere birçok mekan, engelliler için uygun değildir. Engellilik durumu ile birlikte süreğen hastalığı olan kişiler de bu ülkede kısıtlı bir alanda yaşama ve hak ihlallerine maruz kalma durumundadır" dedi ve ağır yaşam koşullarına maruz bırakılan engelliler için kapsamlı bir sosyal politikaya dahil edilmesi ve yaşam koşullarının aileleri ile birlikte iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

engelli-dagkapi-aciklama.jpeg

'BM Engelli Hakları Sözleşmesi uygulama rehberi'

Konuşmasının sonunda "Engelli haklarında söz bitmiştir, sıra uygulamadadır" diyen Kubanç: "BM Engelli Hakları Sözleşmesi en geniş kapsamlı uygulama rehberidir. İlkeleri ve perspektifi eşityurttaşlar oluşturmak amacında olan bu sözleşmenin "Evrensel Tasarımı" esas alınarak yarının yaşamı inşa edilmelidir" diye konuştu.

engelliler-aciklamasi.jpeg

Engelli Daire Başkanlığı ve şubeleri kurulacak

Federasyon üyeleri Dağ Kapı Meydanında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kadar yürüdü. Eş başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile bir araya geldi.

Federasyon üyeleri ile bir araya gelen Bucak: " Başta Büyükşehir belediyemiz, tüm aday arkadaşlarımızın söz verdiği gibi bu sözümüzü tutarak belediyelerimizle, yerli birimlerimizle, şube müdürlüklerimizle Engelli Daire Başkanlığını kurmak 6 ayın stratejik planlarında buna yer vermek ve kendine özgü bütçesiyle Engelli Daire Başkanlığını ve şubelerini kuracağımızı buradan hepinize duyurmak istiyoruz, hepimize hayırlı uğurlu olmasını istiyoruz" diyerek seçim öncesinden verdikleri sözleri yerine getireceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum