Diyarbakır Büyükşehir okul açıyor
Kaynak:DBB Basın
AMİDA HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında tamamen doğal malzemeden oluşacak Agroekoloji İklim Okulu’nu Diyarbakır’da açacak.
Diyarbakır Büyükşehir duyurdu: Doğalgazlı ve çevreci 14 otobüs yolda
7 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruluyor
Büyükşehir’den yapılan açıklamada, iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede bilinçli bir nesil yetiştirme vizyonuyla hayata geçirilecek olan İklim Okulu, 7 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak.
Projeyle, Diyarbakırlı çocukların doğayla buluşturulup ekolojik bilince sahip yaşam becerilerinin kazandırılması hedefleniyor. Okulun, eğitim ve yaşam alanı olacak şekilde inşa edileceği belirtildi.
Okul atık malzemeli yapılardan oluşacak
İklim Okulu, tamamen geri dönüşüm ve atık malzemelerden oluşturulmuş yapılarıyla, doğayla uyumlu bir eğitim ve üretim alanı sunacağı belirtildi. Ayrıca alanda kullanılan kerpiç yapılar, yenilenebilir enerji kaynakları ve su tasarruf sistemleri, doğa dostu bir yaşam pratiğini çocuklara somut örneklerle aktarılacak.
‘Amacımız iklim değişikliği farkındalığı oluşturmak’
Projeye ilişkin bilgi veren İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Evin Dinar, “Amacımız bu alanda iklim değişikliği farkındalığı da oluşturmak. Çünkü iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerler şehirler. Şehirlerde artık kentleşme, yapılaşma baskıları ve tüketim alışkanlıkları giderek doğadan kopuk bir yaşam şekli haline dönüştü. Bu alanda oluşturacağımız tohum kütüphanesiyle çocuklara, yetişkinlere biyolojik çeşitliliği, Diyarbakır'da yetişen yerel bitkileri tanıtmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda oluşturacağımız seralarda, bostanlarda, meyve bahçelerinde çocuklar hem üretim süreçlerine dahil olacak hem bu bitkilerin tohumdan yeşerene kadar olan süreci öğrenme şansını elde edecekler ve deneyimleyecekler” ifadelerini kullandı.
Agroekoloji nedir?
Agroekoloji, tarım anlamına gelen ‘agro (agriculture)’ ile doğa bilimi anlamına gelen ‘ekoloji (écologie)’ kelimelerinden oluşuyor.
Tarla tarımının ekoloji biliminin prensipleriyle anlaşılması ve bu bilgiyle uygulanması anlamına geliyor. Agroekoloji bitkisel üretimi ve hayvancılığı kapsamına alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.