Diyarbakır Büyükşehir’e aday olmuştu: Beraat etti

Diyarbakır Büyükşehir’e aday olmuştu: Beraat etti
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Cabbar Leygara ile siyasetçiler Edip Yaşar ve Cafer Kan hakkında ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla yargılandıkları davadan beraat etti.

AMİDA HABER- Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik 2016’da başlatılan soruşturma kapsamında açılan yüzlerde davada, “DTK organlarında yer alma”, “örgüt üyeliği” kapsamında değerlendirilerek, çok sayıda kişiye ceza verildi. Yargıtay’ın DTK’nin eylem ve etkinliklerine katılmanın tek başına “örgüt üyesi olma” suçunu oluşturmayacağı yönündeki kararından sonra Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi de önemli bir karara imza atarak, “DTK organlarında yer alma” suçlamasında beraat kararı verdi.

Cabbar Leygara beraat etti

DTK’ye yönelik soruşturmada, “DTK Başkanlık Divanı üyesi, DTK delege olmaları” nedeniyle Cabbar Laygara, Edip Yaşar ve Cafer Kan’a dava açıldı. Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Laygara hakkında beraat, Yaşar ve Kan’a ise ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme: Yaşar ve Kan eylemlere katıldı

Hükmün gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, “DTK Meclis üyeliğini” hükme esas almadı. Mahkeme gerekçeli kararında, Yargıtay’ın DTK’nin faaliyetlerine katılıp konuşma yapmanın tek başına örgüt üyeliğine delil olamayacağı yönündeki kararına işaret ederek DTK Daimi Meclis üyeliğini suçlama delilleri arasında saymadı. Kararda, Yaşar ve Kan’a verilen 6 yıl 3 hapis cezasına gerekçesi ise katıldığı ve “suç olarak değerlendirilen eylem ve etkinlikler” olarak gösterildi.

Mahkemenin gerekçeli kararı

Gerekçeli kararda DTK organlarında yer alma ve DTK’nin organizasyonlarına katılma ve konuşma yapmaya ilişkin değerlendirme dikkati çekti. Mahkeme, her üç sanık hakkında DTK’deki faaliyetlere ilişkin “Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 29/03/2023 tarih ve 2022/37564 esas 2023/1682 karar sayılı kararı da gözetilerek suç teşkil eden konuşmaları yaptığı hususunda her türlü şüpheden uzak somut ve kesin değerlendirme bulunmayan sanığın bu haliyle sırf DTK toplantılarına katılımının tek başına suç olarak değerlendirilemeyeceğine kanaat getirilmiş” değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.