Diyarbakır ilk sırada: 5 yılda 30 çocuk intihar etti

Diyarbakır ilk sırada: 5 yılda 30 çocuk intihar etti
İHD Diyarbakır Şubesi’nin hazırladığı Çocuk Hakları İhlalleri Raporu’na göre, son 5 yılda 30 çocuk intihar etti, 11’i de teşebbüste bulundu. Çocuk intiharlarında Diyarbakır ilk sırada.

AMİDA HABER - İHD Diyarbakır Şubesi, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2017-2021 Çocuk Hakları İhlalleri Raporu"nu açıkladı. İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Eylül Özgültekin, raporda yer alan verileri paylaştı. Buna göre, bölge kentlerinde yaşanan silahlı çatışmalar sırasında 2 çocuk yaşamını yitirmiş 1 çocuk ise yaralandı. Polis ve jandarmanın karıştığı öldürme ve yaralamalarda ise 2 çocuk yaşamını yitirdi, 5 çocuk ise ağır şekilde yaralandı.

Mayın ve patlayıcılar

Sahipsiz bırakılan mayın ve patlayıcılar sonucu 13 çocuğun yaşamını yitirdiğine dikkat çeken İHD Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Eylül Özgültekin , “Resmi Hata/İhmal sonucu: 19 çocuk yaşamını yitirmiş, 265 çocuk ise çeşitli şekillerde yaralanmıştır. Bu kategoride en dikkat çekici istatistik kolluk görevlilerinin özensiz kullandığı zırhlı/resmi/sivil araçların karıştığı 20 olay sonucunda 12 çocuk yaşamını yitirmiş, 12 çocuk ağır şekilde yaralanmıştır. Bölge kentlerinde 26 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir. Çocukların kuşkulu bir şekilde en çok yaşamını yitirdiği iller sıralamasında Antep, Diyarbakır, Van ve Mardin yer almaktadır” dedi.

Çocuk intiharları

Bölge kentlerinde 2017-2021 yılları arasında 30 çocuğun intihar ettiğine dikkat çeken Özgültekin, 11 çocuğun da intihar teşebbüsünde bulunduğunu söyledi. Özgültekin, çocuk intiharlarında Diyarbakır, Şırnak, Urfa ve Van’ın ilk sırada olduğuna dikkat çekti. Özgültekin'in açıkladığı verilere göre, aile içi şiddet sonucu 16 çocuk yaşamını yitirdi, 43 çocuk aile içinde cinsel istismara maruz kaldı. Eylül Özgültekin, çocuk hakkı ihlalleri ile ilgili diğer verileri şu şekilde paylaştı: *Toplumsal alanda şiddet sonucu 20 çocuk yaşamını yitirmiş, 27 çocuk ise yaralanmıştır. 613 çocuk toplumsal alanda cinsel istismara maruz kalmış, 17 çocuk kaçırılarak alıkonulmuştur. 5 çocuk fuhuş yapmaya zorlanmıştır. Çocukların özgürlüğü ve güvenliğine yönelik ihlaller sonucu 157 çocuk gözaltına alınmış, 14 çocuk tutuklanmıştır. Gözaltında 29, hapishanelerde 8 ve gözaltı yerleri dışında 34 olmak üzere en az 71 çocuk işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Okullarda en az 6 çocuk şiddete maruz kalmıştır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 12 Haziran 2022 tarihinde yayınladığı 2013-2021 çocuk işçiliği raporu verilerine göre bölge kentlerinde en az 176 işçi çocuk yaşamını yitirmiştir. Türkiye geneli ve bölgede işçi çocukların en çok yaşamını yitirdiği iller Urfa ve Antep olduğu tespit edilmiştir.” (Amida Haber)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.