Diyarbakır İstanbul’a taşındı!

Diyarbakır İstanbul’a taşındı!
Kent turizmi ve gastronomisine katkı bulunmak amacıyla İstanbul’da “Diyarbakır Tanıtım Günleri” gerçekleştirildi. 4 gün süren tanıtım günlerine özellikle İstanbul’da yaşayan Diyarbakırlılar, yoğun bir ilgi gösterdi. Adeta şehrin İstanbul’a taşındığı etkinlik alanında, kentin gastronomi kültürünün yanı sıra tarihi de anlatıldı. Hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin memnun kaldığı, Diyarbakır Tanıtım Günleri’nin daha sık yapılmasını istedi.

Diyarbakır İstanbul’a taşındı! Kent turizmi ve gastronomisine katkı bulunmak amacıyla İstanbul’da “Diyarbakır Tanıtım Günleri” gerçekleştirildi. 4 gün süren tanıtım günlerine özellikle İstanbul’da yaşayan Diyarbakırlılar, yoğun bir ilgi gösterdi.

Nurullah Ergün / Uğur Kasioğlu

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) tarafından kentin kültürünü, gastronomisini ve doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla İstanbul’da gerçekleştirilen “Diyarbakır Tanıtım Günleri” son gününde de yoğun ilgi gördü. Atatürk Havalimanı C Terminali Etkinlik Alanında düzenlenen ve 4 gün süren “Diyarbakır Tanıtım Günleri’nden katılımcı ve ziyaretçiler, büyük memnuniyet duydu.

diyarbakir-istanbula-tasindi

diyarbakir-istanbula-tasindi

Vatandaşlara ikramlar yapıldı

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi,  Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, İçişleri eski bakanı Abdulkadir Aksu ve İstanbul Valisi Davut Gül, Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli’nin de açılışına katıldığı “Diyarbakır Tanıtım Günleri”ni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, çok sayıda bürokrat, sanatçılar, Diyarbakırlılar ve İstanbul’da yaşayan yerli ve yabancı vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Diyarbakır tarihi, kültürü ve gastronomisi tanıtılan etkinlikte, kibe, mumbar, kadayıf, pestil, cevizli sucuk, pekmez, ciğer, mehir vatandaşlara ikram edildi.

diyarbakir-istanbula-tasindi

“2 ayda bir yapılmasını istiyoruz”

20 yıldır İstanbul’da yaşadığını belirten Mehmet Yalçın, İstanbul’a geldiğinden beri her gün memleket hasreti çektiğini anımsatarak bu tür etkinliklerin 2 ayda bir yapılmasını istediklerini vurguladı. İstanbul’da esnaflık yapan Yalçın, “Diyarbakır Tanıtım Günleri” etkinliğini ailemle beraber ziyaret ettik. Çok memnun kaldık. İstanbul’daki tüm hemşerilerimizin gelip görmesi gereken bir yer. Çok güzel bir etkinlik olmuş. Organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerde hemşerilerimizle, kültürümüzle ve tarihimizle buluşmak bizi çok mutlu etti. Her yıl Diyarbakır’a gidiyorum ancak yine de orada yaşamak gibi olmuyor. Anne, baba, kardeşlerim ve tüm akrabalarım Diyarbakır’dalar bende en yakın zamanda tekrar ziyaret edeceğim. İlk defa Diyarbakır Tanıtım Günleri’ne katılıyorum çok beğendim ve bundan sonra yapılacak tüm etkinliklere geleceğim. Bu tür etkinliklerin 2 ayda bir yapılmasını istiyoruz. Burada yöremize özgü yemekler yiyeceğiz Diyarbakır ciğeri yiyeceğiz” dedi.

diyarbakir-istanbula-tasindi

“Diyarbakır’ımıza olan özlemimizi bir nebzede olsa giderdik”

Eğitim amacıyla yaklaşık 7 yıldır İstanbul’da yaşayan Ferdi Elmas, bu tür etkinliklerin memleketimize olan hasretimizi bir nebzede olsa giderdiklerini belirterek, “Kız arkadaşım Diyarbakır’a hep görmek isterdi bu etkinlik sayesinde hem tüm ürünlerimizi görmüş oldu hem de daha yakından tanıma fırsatı buldu. Her yıl bu etkinlikleri görmek istiyoruz. Yılda bir kez çok az 6 ayda bir olması bizi daha çok mutlu eder. Çok sık gidemediğimiz Diyarbakır’ımıza olan özlemimizi bu şekilde bir nebzede olsa gidermiş oluruz” diye konuştu.

diyarbakir-istanbula-tasindi

Yabancı vatandaşlarda ilgi gösterdi

İran’ın İsfahan kentinden olan Negin Pournasr, etkinlik sayesinde çok merak ettiği Diyarbakır kültürünü bu sayede yakından tanımaya başladığını belirtti. Arkadaşıyla beraber etkinliğe katıldığını ifade eden Pournasr, “Her ilçenin stantlarının ayrı olması görsel ve anlatım açısından çok daha iyi olmuş. Diyarbakır kültürünü çok merak ediyordum bu şekilde biraz tanımış oldum. Bu etkinlikte kentin yöresel lezzetlerini, kültürünü ve tarihini öğrendiğim için çok mutluyum. İran kültürü ve Diyarbakır kültürü birbirlerine çok uzak değil benzer özelliklerimiz çok var. Bu sebepten ötürü kendimi evimde gibi hissettim. Çok zengin bir kültür ve tarihi olduğunu anladım. Diyarbakır’a gitmeyi çok istiyordum bu etkinlikle beraber daha çok gitmek istedim daha yakından görmek tanımak için. Yılda 2 defa olması beni de çok mutlu eder. Diyarbakır’a ilk geldiğimde güzel bir yemeğin ardından Kulp ilçesini ziyaret edeceğim. Kentin tamamını çok merak ediyorum ancak Kulp’u daha çok merak ediyorum” şeklinde konuştu.

diyarbakir-istanbula-tasindi

Sanatçılarda ekinliği ziyaret etti

Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli de etkinliğe katılan ünlü isimler arasındaydı. Açılışta Diyarbakır türküleriyle vatandaşlara keyifli dakikalara yaşatan Ayseli, vatandaşların etkinliğe yoğun ilgi ve katılım göstermesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, emeği geçen herkesi teşekkür etti. Ayseli, programda vatandaşlarla günün anısına fotoğraflar çekti.

diyarbakir-istanbula-tasindi

Film çekmek amacıyla birkaç kez Diyarbakır’a geldiğini belirten Yeşilçam Emektarı Bircan Kerem, “Kadim şehri çok beğendim ve burada yaşamaya başladım. Şu anda Diyarbakır’da ikamet ediyorum. Diyarbakır Yeşilçam Kültür ve Sanat Derneği’nin de Başkanıyım. Kültür ve tarihle bezenmiş Diyarbakır bir başkadır” ifadelerini kullandı. İstanbul’da Diyarbakır İl Tanıtım Günleri’nin düzenlenmesi çok mükemmel bir olay olduğunu anımsatan Kerem, “Alanı dolaştım stantları gezdim. Tarihiyle, kültürüyle ve gastronomisiyle Kedim şehir Diyarbakır’ı anlatan bu tür etkinliklerin sık sık ve her ilde yapılmasını isterim ki Diyarbakır’ın o güzel yönü ve güzellikleri tanıtılsın ve Diyarbakır ön plana çıksın. İşimin gereği film çalışmaları nedeniyle Türkiye’yi gezdim. Şanlıurfa’da Gurbet Kadını’nı, Mardin’de Vazgeç Gönlüm’ü çektik ama Diyarbakır doğal bir platodur. Bende bir aktör olarak “neden Diyarbakır’da filmler çekilmesin?” diye soruyorum bunu kente çok büyük bir katkısı olacaktır. Umarım bu kadim şehri el birliğiyle, kültürle, sanatla çok iyi tanıtırız. Diyarbakır anlatılmaz, yaşanır. Bütün dostları ve yabancıları Diyarbakır’a davet ediyorum. Gelin gerçek insanlığı burada görün. Dışarıda kalırsanız bir yatacak yatak, aç kaldığınızda ise bir lokma ekmek verirler yolda kalsanız sizi yolcu ederler. Bu denli mükemmel bir insan profiline sahip çağdaş, sosyal güzel bir şehirdir Diyarbakır” şeklinde konuştu.

diyarbakir-istanbula-tasindi

“Her derde deva Meyan Kökü Şerbeti”

35 yıldır Diyarbakır’da şerbetçilik yaptığını belirten Yılmaz Pala, “Diyarbakır’ı tanıtım amaçlı olan bütün fuarlara katılıyorum. Özellikle Diyarbakır’ın Meyan Kökü Şerbeti’ni burada gören misafirlerimiz hem şaşırıyor hem de seviniyor. Çay kenarında kumluk bölgede yetişen Meyan Kökü’nden yapılan bu şerbet her derde deva. İlkbahar’da toplanır sonrasında suda demlenmeye bırakılır ve şerbet halini alır. Genellikle Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde çok yetişiyor” Sözlerini kullandı.

diyarbakir-istanbula-tasindi

diyarbakir-istanbula-tasindi

Sadece yemekleri değil Diyarbakır’ın tarihi de burada!

Adeta Diyarbakır’ın İstanbul’a taşındığı etkinlik alanında kentin gastronomi kültürünün yanı sıra tarihi de anlatıldı.

Silvan Belediyesi’nin kurmuş olduğu stantta Silvan ilçesinde bulunan birçok yapının ahşap minyatürü eşliğinde ilçenin tarihi anlatılıyor. Artuklu Emîri Necmeddin Alpı oğlu Timurtaş tarafından 1152- 1157 yılları arasında inşa ettirilen ve Eyyûbî döneminde 1227 yılında onarılan ve bu onarımda bir mihrap ilave edilen Selahaddin Eyyubi Cami’sinden yöre halkı tarafından Kaniya Derge olarak bilinen Altıbulak Çeşmesi ve Malabadi Köprüsü gibi ilçenin önemli tarihi yapılarının ahşap minyatürü sergilendi.

diyarbakir-istanbula-tasindi

Malabadi Köprüsü’nün hikayesi

Silvan Belediyesi standında görevlendirilen Abdulsamed Islanmaz Malabadi Köprüsü’nün hikayesini şöyle anlatıyor;

“Malabadi dediniz mi sular durulur. Fatma ile bâde birbirine aşık oluyor. Fatma’nın ayağı kayıp suya düşüyor ve boğuluyor. Bâde padişaha diyor ki; “Burada bir köprü yapalım artık insanlar ölmesinler buradan gelip gidenler sevdiklerine kavuşsunlar.” Ve sonrasında köprü yapılıyor. Malabadi Köprüsü 39 metre yüksekliğinde 1,5 metre kemeri, 150 uzunluğu 7 metre genişliği olan bir köprüdür. 2 odası var bu odalara yaklaşık olarak 40 kişi sığabilir. Eskiden kervanların konakladığı köprü 1147 yılında yapılmıştır. Dünyanın en büyük taçlı kemerine sahip olan köprü aynı zamanda İpek Yolu’nun güzergahı üzerinde olması münasebetiyle tarihte oldukça önemli bir değere sahiptir. Artuklular tarafından yaptırılmıştır. Ayasofya Cami’nin kubbesi Malabadi Köprüsünün kemer genişliğine sığabilir. Dünyanın her tarafından gelen misafirlere Malabadi Köprüsü’nün tanıtımını yapıyoruz. Burada Silvan yöresinin tanıtımını yapıyoruz. Herkesi Silvan’a ve Malabadi’ye bekliyoruz.”

diyarbakir-istanbula-tasindi

diyarbakir-istanbula-tasindi

diyarbakir-istanbula-tasindi

diyarbakir-istanbula-tasindi

“İpekböcekçiliği’nin Türkiye üretiminin yüzde 60’ı Kulp’tan karşılanıyor”

Kulp deyince akla ilk gelen şeyin İpekböcekçiliği olduğunu dile getiren Kulp standı görevlisi Mehmet Şimşek, “Tarihten beri Diyarbakır ipekle biliniyor ve Günümüze kadar artarak devam ediyor. Şu anda Kulp ilçemiz Türkiye’de üretilen yaş kozanın yüzde 60’ını üretmekte.” Sözlerini ifade ederek. “Yaş kozadan, ipe çekmeye, ipliği boyamaya ve son olarak kadınların el tezgahlarında ürettiği şal, fular kravat şeklinde kullanılan kumaşına kadar hepsi ilçemizde gerçekleşiyor. Bütün gayemiz bunu tanıtıp hakettiği yerde değerini yaşatmaktır. Üretimi, toplanması ve dağıtımı ilçemizde gerçekleşiyor. Kulp ilçemizin hava koşulları böceğin beslenme dönemine çok uygun olduğu için Türkiye’deki üretimin yüzde 60’ını karşılamakta. Bursa ile anılan ve bilinen ipekböcekçiliğinde Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin 1. Sırada olduğunu buraya gelen ziyaretçilere söyleyince çok şaşırıyorlar. Makine kullanmadan tamamen el emeği göz nuru bir şekilde üretim yapıyoruz. İpekböcekçiliğinin yanı sıra Kulp’un pestili, cevizi, balı, cevizli sucuğu, menengiç kahvesi’de vardır.” dedi.

diyarbakir-istanbula-tasindi

diyarbakir-istanbula-tasindi

“Kuru dut, pekmez, pestil, cevizli sucuk ve mehir”

İstanbul’da gerçekleşen Diyarbakır Tanıtım Günleri’ne Lice Vakfı ve Lice Belediyesi olarak katıldıklarını ifade eden Lice Aile Destek Merkezi Çalışanı Evin Alparslan, “Filografi kursundan ürünlerimizle beraber katkat ekmeği, mehir, ve Lice’de yetişen domateslerden yapılan salça, çökelek, peynir ve kuru reyhanla etkinliğe katıldık. Tüm bunların yanı sıra olmazsa olmazlarımızdan kuru dut, pekmez, pestil ve cevizli sucuğu da memleket hasreti çeken hemşerilerimiz için getirdik. Patik, örgü ve tülbentleri de yanımızda getirdik. Yöresel lezzetlerimiz gelen ziyaretçiler tarafından çok beğenildi özellikle ayran ve buğdaydan yapılan mehir çorbamız çok ilgi gördü ve beğenildi” İfadelerine yer verdi. Diyarbakır Tanıtım Günleri’nde Lice Belediyesi olarak stand kurduklarını dile getiren Lice Belediyesi çalışanı Sedat Çakan, “Hemşerilerimiz için İlçemizden Lice domatesinde yapılan salça, Diyarbakır çöreği, reyhan, üzüm pekmezi, kuru dut, getirdik. Ziyaretçiler çok memnun olduklarını söylediler” dedi.

[gallery size="full" ids="41270,41271,41272,41273,41274,41277,41278,41279,41280,41281,41282,41283,41284,41285,41286,41287"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.