Diyarbakır Kulp’taki doğalgaz çalışmalarının durdurulması Meclis gündeminde

Diyarbakır Kulp’taki doğalgaz çalışmalarının durdurulması Meclis gündeminde
Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki doğalgaz çalışmalarının durdurulması Meclis gündemine taşındı.

AMİDA HABER- DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Kulp ilçesindeki doğalgaz çalışmalarının durdurulması hakkında Meclise soru önergesi verdi.

2024/05/14/serhat-eren.webp

Kulp halkı mağduriyetin ortadan kaldırılmasını bekliyor

Eren, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tarafıma iletilen bilgilere göre Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bir süredir devam eden doğalgaz çalışmaları ödenek sıkıntısı nedeniyle durduruldu. 2021-2026 Döneminde Doğal Gaz Arzı Planlanan Yerleşim Yerleri planlamasına göre Kulp’a 2026’da doğalgaz bağlanması öngörülüyordu. Ancak Kulp halkının ısrarlı girişimleri sonrasında bu süreç 2026 yılından 2024 yılına çekildi. Yüklenici şirkete ihale edilen doğal gaz çalışmaları şubat ayında ilçe merkezi Turgut Özal Mahallesinde başlatıldı. Yaklaşık 4 ay boyunca devam eden çalışmalarla Kulp ilçesinin yaklaşık yüzde 25 nüfusunun olduğu Turgut Özal mahallesinin yüzde 70’i merkez ve yeni mahallenin ise yüzde 80’i tamamlandı. Bu çalışmalar devam ederken doğal gazın geldiğine sevinen Kulplular binalarının ve evlerinin iç tesisatlarını doğal gaza uyumlu hale getirdiler. Ancak evleri hazır hale gelse de ödenek yetersizliği gerekçesiyle çalışmaların durdurulması ciddi mağduriyetlere neden olmuştur. Kulp halkı bu mağduriyetin bir an önce ortadan kaldırılması ve doğal gaz çalışmalarının tamamlanmasını beklemektedirler.”

Ödenek sıkıntısı mı var?

Eren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlanmak üzere Meclise sunduğu önergede şu soruları sıraladı:

“1-Kulp ilçesinde doğal gaz altyapı çalışmalarının ödenek sıkıntısı nedeniyle durdurulduğu doğru mudur?

2-Ödenek sıkıntısının çözülmesi ve çalışmaların devam etmesi için bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mı?

3-Kulp ilçemizde doğal gaz altyapı çalışmalarının yeniden ne zaman başlatılması planlanmaktadır?

4-Kulp halkının doğal gaz hizmetine erişiminin sağlanması için hangi ek tedbirler alınacaktır?

5-Doğal gaz altyapı çalışmalarının tamamlanması için gerekli olan toplam ödenek miktarı nedir ve bu ödeneğin temini konusunda hangi kaynaklar kullanılacaktır?

6-Ödenek sıkıntısı nedeniyle durdurulan projeler arasında başka ilçeler veya yerleşim yerleri de var mıdır? Varsa, bu yerler hangileridir?

7-Doğal gaz altyapı çalışmalarının durdurulmasının neden olduğu mağduriyetlerin giderilmesi için ne tür sosyal veya ekonomik destekler sağlanacaktır?

8-Kulp ilçesinde doğal gaz altyapısının tamamlanması için yüklenici firmanın ödenek sıkıntısı dışında başka bir sorunu var mıdır? Varsa, bu sorunların çözümü için hangi adımlar atılmaktadır?

9-Doğal gaz altyapısı tamamlandığında Kulp ilçesinde kaç haneye ve iş yerine doğal gaz hizmeti sağlanması planlanmaktadır?”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.