Diyarbakır Milli Eğitim’in yeni hizmet binası mahkemelik oldu

Diyarbakır Milli Eğitim’in yeni hizmet binası mahkemelik oldu

Kaynak:Hozan Adar

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yeni hizmet binası faaliyete girmeden mahkemelik oldu. Projenin mimarı Diyarbakır 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı.

AMİDA HABER - Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü uzun yıllardır Yenişehir İlçesi’ndeki hizmet binasında faaliyet yürütüyordu. Eski binanın ömrünü tamamlaması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Kayapınar İlçesi’nde 8 bin metre kare üzerinde yeni bir hizmet binası yapılmasına karar verdi. İki yıldır süren çalışmalarda sona gelindi.

Yeni eğitim yılı ile birlikte hizmet binası faaliyete girmiş olacak. Ancak yeni hizmet binasının projesini yapan mimar Semih Gürbüz, bilgisi dışında projede oynama yapıldığını ve bazı haklarının ödenmediğini iddia ederek, Milli Eğitim Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘Yapı ruhsatı alınmadan kaba işler devam etmekte’

Mimar Gürbüz Diyarbakır Savcılığına yaptığı suç duyurusu dilekçesinde, “Uzun yıllardır Reform Architecture Group firmasında mimar olarak iş yapmaktaydım. Fakat şuan firmam geçici olarak pasif durumdadır. 2021 yılında Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü talebi üzerine Mayıs ayında Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlük binanın tasarımını yaptım. Resmiyette 1797/1 parselinde 24 Derslik Anadolu Lisesi ve 1 adet Atölye işi olması gerekirken sonrada İl Milli Eğitim binası yapım işine uyarılmış olup ve yapı ruhsatı alınmadan benden habersiz kaba ileri işini %60 olarak devam etmektedir. Bu özel proje tasarımı yaklaşık 1 yıl süre ile 2022 Ocak ayında teslim ettim. Proje tasarıma başlamadan aramızda bir sözleşme kontratı yapmamız gerektiğini taraflarına bildirdim. Ancak sürekli farklı gerekçelerle beni oyalayıp hakkımı almamaya zorladıklarını fark ettim.

‘Borçlardan dolayı maddi manevi zararlarım oluştu’

milli-egitim-diyarbakir1.jpg

Proje tasarım bedeli 2 hakkediş şeklinde tarafıma ödeme yapıldı. Fakat bu ödeme, yaptığım tasarımın %1 fiyatına tekabül edilirken geri kalan hiçbir ödeme gerçekleştirilmedi. Yukarıda belirtiğim tarihten itibaren hakkıma kavuşmak için kurum ile sürekli iletişime geçtim fakat her defasında bahaneler uydurup beni geçiştirdiler. Bu proje ilk inşaat yapım ihale bedeli, tasarıma başlamadan önce kurum olarak belirlediği bir fiyat ile son fiyat arasındaki farka bakılınca ne kadar prestijli ve maliyetli olduğu ortaya çıkar. Bu nedenle tasarım bedelini almadan, tasarımı yapmam için o zaman yüksek miktarda çeşitli şekilde borç alıp tarafımca çalıştırdığım teknik personellerin maaşları ve giderleri karşıladım. Bu borçlardan dolayı çok büyük maddi ve manevi kaybına uğradım. Bundan dolayı şirketim pasif duruma düştü, benim prestijim ve iş hacmim olarak değerini kayıp ederek büyük zararlara uğratıldım. Bu zararlar, gecikmeler ve hakkım olan ücreti talep ederken defalarca arayıp ve yüz yüze gelmemize rağmen beni oyaladılar. Bu nedenlerden dolayı son olarak kendilerine ve diğer ilgili kurumlara 13 Ocak 2023 ihtarname gönderdim fakat bugüne (15.05.2023) kadar herhangi bir cevap verilmemiştir” ifadelerine yer verdi.

Maddi ve manevi zararlarını maddeler halinde sıralayan Gürbüz:

1) Proje tasarım bedeli; proje inşaat yapım ihale bedeline endeksli olacak

2) Proje telif hakkı ( Proje yapım aşaması kontrolü vb.)

3) İş bitirme belgesi ( Milli Eğitim Kurumu tarafında verilecek)

4) İş sözleşme kontratı

5) Maddi ve manevi zararımın karşılanması

milli-egitim-diyarbakir.jpg

Bu projede yasal olmayan yapım işi devam edilmektedir ve aşağıdaki maddeler halinde belirtilmiştir;

1) Proje müellifi olarak imzam alınmamıştır.

2) Yapı ruhsatı alınmadan bu kadar kaba işin ilerlemesi

3) Sanat eseri olan bu projenin habersiz ilerlemesi (Projenin yerinde doğru olup olmaması yada herhangi bir revize olup olmaması vb. konularda haberim yoktur). İlerde doğacak en ufak sorun benim sorumluluğumda olduğu,

Yukarıda belirtiğim sorunların çözüm ve haklarıma kavuşması, mağduriyetimin giderilmesi için Proje yapım işi durdurulması Savcılık makamının bilgilerine arz ederim” talebinde bulundu.

Gürbüz’ün suç duyurusu üzerine Diyarbakır 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldı. Gürbüz’ün avukatı Vedat Güner, mahkemenin dosyayı bilirkişiye gönderdiğini söyledi.

Haber: Hozan Adar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum